čtvrtek 18. leden 2018 0:00

Péče o vlasy: Co je pravdy na mýtech, které slýcháme celý život?

K péči o vlasy a o vlasovou pokožku bylo již napsáno mnoho. Co je ovšem pravda a co nikoli? A lze se o nejčastější rady odborníků opřít a důvěřovat jim? Vybrali jsme pro vás nejvíce proklamovaná tvrzení, která jsou čirý nesmysl.

Dlouhé používání jednoho druhu šamponu vede ke zhoršené kvalitě vlasů

Tento názor dokonce zastává i nespočet kadeřnic a vlasových odborníků. Jejich častou radou je šampony střídat, aby si vlasy na jeden produkt nezvykly. To ovšem není zcela pravda. Budete-li používat kvalitní vlasové produkty, není důvod přecházet na jiný typ kosmetiky. Jsou-li vlasy najednou vysušené nebo se naopak rychle mastí, problém spíše vězí ve zhoršené fyzické či psychické kondici organismu.

 

Častým mytím se vlasy vysušují

Časté mytí vlasů nemusí vždy nutně vysušovat, a to ani v případě, myjete-li hřívu každý den. Záleží ovšem na typu vlasové kosmetiky, kterou používáte a také na péči, kterou vlasům věnujete po mytí. Řeč je tu o fénování, kulmování a žehlení a o používání stylingových prostředků, které vlasy zatěžují. Vlasy tedy můžete mýt tak často, jak potřebujete. Jen se ujistěte, že jim dopřejete řádnou hydrataci a omezíte užívání fénů a žehliček na případy, kdy je to nezbytně nutné.

 

Pravidelné stříhání konečků má za následek rychlejší růst

Stříhání určitě neovlivňuje růst vlasů. Konečky mají pouze menší tendence se lámat, proto vám přijde, že vlasy rostou rychleji. Častým stříháním však určitě nic nezkazíte. Jedná se o nutnou údržbu, pokud nechcete mít vlasy od půlky dolů nezdravé a polámané.

 

Pokud budete mýt vlasy méně, budou se méně mastit

Maz neboli sebum, které vlasová pokožka produkuje opět závisí na několika faktorech, mezi nimiž hraje hlavní roli druh vlasové kosmetiky a celkový stav organismu. Mastí-li se vám ovšem vlasy více než je zdrávo, prodloužením intervalu mezi jednotlivým mytím tento problém těžko vyřešíte. Respektive, možná omezíte důsledky, neeliminujete ovšem příčinu. Pokud se vás tedy tento problém týká, vyzkoušejte jinou, méně agresivní vlasovou řadu a také poupravte jídelníček

 

Rada na závěr

Máte-li problém s vlasy, začněte s nápravou nejprve u sebe a poté u přípravků, které používáte. To, co jíte, zda kouříte a v jaké prostředí se pohybujete, má vliv nejen na kvalitu vlasů, ale samozřejmě i na kvalitu pokožky. Zhoršená kvalita jednoho nebo druhého často signalizuje nedostatek nějakého vitaminu či i zhoršenou psychiku. Pro péči o vlasy zároveň doporučujeme používat jen kvalitní produkty a nechte si v tomto ohledu poradit od odborníka. Za nás například vede vlasová kosmetika Nouvelle, která nabízí několik možností v závislosti na typu vlasů.