pátek 1. duben 2016 0:00

Dove chce pomoct českým ženám získat sebedůvěru - pouze 1 % z nich se vidí jako krásné, což je alarmující!

Aktuální průzkum* značky Dove se zaměřil na to, jak se vnímají a hodnotí české ženy. Jeho výsledky odhalily, že Češkám chybí sebevědomí. Pouze 1 % respondentek se dokáže popsat jako krásné. Nejčastěji se naopak hodnotí coby průměrné (22 %). Navzdory tomu se ale v téměř 70 % ztotožňují s tvrzením, že většina žen neví, jak krásné ve skutečnosti jsou.

Značka Dove chce svým novým lokálním projektem #jsmekrasne, jehož tváří se stala zástupkyně z řad tuzemských žen, inspirovat Češky ke změně. Prvním krokem k získání sebedůvěry, který doporučují i psychologové, je totiž naučit se sama sebe pochválit.

 

České ženy si nevěří

 

Češky hodnotily svůj vzhled v aktuálním průzkumu* značky Dove a ve většině případů se popsaly skromně či neutrálně jako průměrné (22 %), dobře vypadající (18 %) nebo přírodní (17 %). Coby krásné se vidí jen 1 % z dotazovaných, téměř 70 % ale přitom tvrdí, že většina žen si není vědoma své skutečné krásy. Značka Dove jim chce pomoci vidět svoji krásu, a díky tomu získat větší sebedůvěru. „Člověk si musí uvědomit, kdo je, a být na to hrdý.

 

Pokud máme rádi sebe sama po fyzické i psychické stránce, pak jsme zdravě sebevědomí. Když jsme naopak nespokojeni a hodnotíme se kriticky, hromadí se v nás negativní emoce a stres, který má zásadní dopad i na naše zdraví," uvedla psycholožka a koučka Mgr. Jitka Nesnídalová.

 

#jsmekrasne

 

Dove 1. února 2016 spustil webovou stránku www.jsmekrasne.cz, prostřednictvím níž chce inspirovat české ženy ke změně svého, často nepřiměřeně kritického, hodnocení. Nabádá je k vnímání vlastní krásy: „Probuďte svoje sebevědomí a inspirujte jím ostatní Češky!" I psychologové doporučují ženám naučit se chválit. „S kladným ohodnocením sebe sama má potíže většina Češek. Ať už kvůli tomu, jaké vzorce si nesou z dětství, kvůli společenským vlivům, ale i tlaku, který na sebe vyvíjejí samy. Vhodným řešením je technika tzv. afirmací (pozitivních tvrzení) neboli malých každodenních činností, jež posílí naši sebedůvěru. Pomůže například, když si žena nahlas každé ráno upřímně řekne, že jí to sluší," shrnula Mgr. Nesnídalová, která se specializuje právě na oblast sebevědomí.

 

Všechny dámy tak díky Dove mohou udělat první krok, když svým anonymním hlasem na microsite www.jsmekrasne.cz zvýší počet krásných žen a motivaci budou dál šířit mezi své maminky, sestry, dcery či kamarádky. Na webové stránce mohou Češky sdílet své příběhy, ozdobit si facebookovou profilovou fotografii zlatou holubicí i za svou odvahu získávat odměny od značky Dove. Projekt vyvrcholí v září 2016, kdy Dove vyhlásí, kolik českých žen si je už vědomo své krásy.

 

Dove patero, jak získat sebedůvěru:

 

Dove přináší pět tipů psycholožky a koučky Jitky Nesnídalové pro uvědomění si svých kvalit, jež vede k získání sebevědomí:

 

1. Naučte se upřímně pochválit!

Většina žen sebe sama podceňuje, nezná své silné stránky a neumí si užít ocenění od sebe ani od druhých. Nepovažujte za automatické a samozřejmé vše, co umíte nebo zvládáte! Naučte se pochválit sama sebe a oslavujte i ty nejmenší úspěchy. Sepište si každý večer seznam věcí, které se Vám povedly a za něž jste vděčná. Navíc, budete-li upřímně chválit ostatní, chvála se Vám bude vracet jako bumerang.

 

2. Každodenní afirmace

Afirmace, neboli pozitivní tvrzení, je technika, která Vám při každodenním využívání pomůže nejen získat sebedůvěru, ale i posunout se kupředu a docílit tak životní spokojenosti. Začněte maličkostmi jako usmívat se na sebe v zrcadle místo negativních povzdechů, jaké kruhy pod očima anebo kolik kilo navíc máte. Naopak si řekněte nahlas: „Dnes mi to sluší!" Nalepte si na zrcadlo lístečky s pozitivními sděleními „Jsem jedinečná" nebo „Dnes vypadám skvěle". Sepište seznam pěti věcí, které na sobě oceňujete.

 

3. Mějte se ráda

Pokud má žena ráda sama sebe, pak i její sebevědomí je zdravé. Nezaměřujte se na to, co si o Vás myslí ostatní nebo okolí. Důvěřujte sama v sebe, nestyďte se za své názory, za svoji osobnost, ale naopak si užívejte toho, kým jste. Pokud se přijmete taková, jaká jste, a naučíte se mít ráda sebe sama, uděláte první krok k životní spokojenosti.

 

4. Nekritizujte

Přestaňte se kritizovat. Nekritizujte ani druhé a nebojte se jejich kritiky. Chovejte se k ostatním tak, jak byste si přála, aby se chovali k Vám. Kritika nás při nedostatečném sebevědomí brzdí, ocenění naopak posouvá k rozvoji.

 

5. Zastavte se a buďte pozitivní

Nikam se nehoňte. Vše už je tady, uvnitř Vás. Pochopte, že nejcennější okamžik je teď a tady. Nešťourejte se v minulosti a nemějte strach z budoucnosti. Zabývejte se jen činnostmi, které uspokojí Vaše osobní potřeby a zájmy. Užívejte si každý den, soustřeďte se na to, co je příjemné a co Vám jde. Hektický život a z něj pramenící stres působí nepříznivě na psychiku i tělo. Pozitivní emoce jsou ale druhá strana mince – Vašemu tělu a psychice prospívají. Napřimují záda, dodávají životní energii, a tedy i sebedůvěru.