pondělí 6. prosinec 2021 0:00

Na novou mutaci viru Omikron čeští cestující zatím nereagují. Během Vánoc vycestují desítky tisíc Čechů.

Reakce českých turistů na objevení nové mutace viru COVID-19 „Omikron“ jsou zatím neutrální. Cestovní kanceláře nezaznamenávají žádné rušení zájezdů ze strany klientů ani zvýšené počty dotazů. Naopak předprodeje letních zájezdů jsou stabilní a k prodejům stále dochází, neboť Češi věří, že v létě bude situace v Evropě opět klidná. Nedochází ani ke stornům pobytů na Vánoce a Silvestra, které Češi nakupovali již od léta. Během vánočního období se letos do zahraničí vypraví několik desítek tisíc českých turistů.

S rostoucími počty nakažených v ČR však v posledních 14 dnech pozorujeme nižší poptávku obecně, nicméně oproti loňskému roku jsou celkové prodeje stále vyšší. V současné době patří mezi nejvyhledávanější destinace Spojené arabské emiráty díky výstavě EXPO v Dubaji, která je velkým zážitkem, dále Egypt a Kanárské ostrovy. Z exotických zájezdů vede Dominikánská republika, Mexiko, Maledivy a Mauritius.

 

Lyžaři se mohou aktuálně vypravit do Itálie a Francie (včetně neočkovaných), do Bulharska pouze s dokladem o očkování či prodělání nemoci, a navíc s testem. Švýcarsko zavedlo pro Čechy povinnou karanténu a Rakousko a Slovensko jsou dočasně pro turistické cesty uzavřeny. 

 

V souvislosti s výskytem nové mutace viru se cestovním kancelářím komplikuje návrat cestujících ze zemí jižní Afriky kvůli rušení leteckých spojení do těchto zemí. Podle informací od českých CK samotné poznávací pobyty v zemích JAR či Namibii probíhají bez problémů. Avšak cestovní kanceláře momentálně hledají vhodné zpáteční letecké spojení ze zemí jižní Afriky, ve kterých se nachází několik stovek českých turistů. Další zájezdy do této oblasti jsou plánovány až na začátek jara.

 

Uzavírání některých zemí zahraničním turistům a okamžité rušení leteckých spojů do/z těchto zemí (např. Maroko, Izrael, Japonsko ad.) vnímáme jako zbytečnou paniku, která se podobně objevila v minulosti s výskytem mutace Delta. Mezinárodní cestování se tím opět ztěžuje. Profesní evropské asociace v cestovním ruchu již dlouhodobě volají po zrušení omezení mezinárodního cestování pro držitele digitálního certifikátu, a především po sjednocení podmínek vstupu do zemí v rámci Evropy.

 

 

Kateřina Chaloupková

výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)