úterý 31. březen 2020 0:00

Tip pro volný čas: Tvoření ze dřeva a čtení o dřevě vám zlepší náladu

Naladit mysl na pozitivní vlnu může být v těchto dnech docela výzva. Náš život reguluje řada omezení souvisejících s pandemií koronaviru, šíří se množství negativních zpráv… Zkuste vzít do ruky dřevo, třeba pár větviček či klacíků, které jste si přinesli z krátké procházky, a tvořit. Ruce se zaměstnají, hlava se zklidní, a alespoň symbolicky tak zůstanete v kontaktu s přírodou.

„Doma si můžete vytvořit například dřevěný šperk – takový amulet pro štěstí do ruky nebo na krk. Doporučil bych také výrobu domácího loutkového divadla – kdysi to u nás byla úžasná tradice a dnes se dá takové divadlo hrát v krabici, s loutkami vystřiženými z tvrdého papíru a s nalepenými obrázky z časopisů nebo namalovanými přímo dětmi. Zezadu se na ně nalepí špejle a už to jede,“ doporučuje Martin Patřičný.

 

Dřevo provází lidstvo od pradávna a málokdo o něm dokáže vyprávět tak zasvěceně, s láskou a zaujetím jako právě Martin Patřičný. Ostatně, přesvědčte se sami – na obrazovky České televize se vrátil dokumentární seriál Bedřicha Ludvíka a Martina Patřičného Kus dřeva ze stromu, který atraktivní formou v šestadvaceti dílech představuje divákům zároveň se stromem i jeho dřevo. Smrk, borovice, dub, jasan, buk…

 

„Ono už je to víc než deset let, co tenhle seriál vznikl, ale vem to nešť. Je to jedno. Dokument v paměti lidí ty roky přežil a dneska už dorostlo další obecenstvo. Na některých školách se jednotlivé díly používají k výuce. Krom toho, představte si, jak krátký je ten náš čas lidský, proti časům stromů. Než ke mně do dílny každý ten kus dřeva doputoval, jak dlouho asi žil vestoje v lese či sadu? Každá dokončená a hotová věc vypadá docela jednoduše,“ podotkl Martin Patřičný.

 

Krásu a moudrost skryté v příbězích, které dřevo lidem přináší, si můžete v klidu vychutnat také v knihách Martina Patřičného včetně u čtenářů velmi úspěšné Velké knihy o dřevě. Na českém trhu ojedinělá publikace obsahuje profily zhruba padesáti dřevin (včetně málo známých a exotických druhů), které doprovází množství unikátních barevných fotografií. Mnoho zajímavých informací přináší rovněž knihy Všecky krásy dřeva a Tajemství dřeva, plné nádhery mistrovsky vytvořené přírodou.