pondělí 13. leden 2020 0:00

Barva roku 2020: Mátově šedá pomáhá s návratem k přírodě a lidské společnosti

Každý rok v Mezinárodním estetickém centru značky Dulux zkoumají přední designéři, architekti a návrháři z celého světa globální trendy designu i životního stylu. Na jejich základě poté navrhnou barevnou paletu, která nejvíce odpovídá aktuálním potřebám a náladě ve společnosti. Ústřední barvou se pro rok 2020 stala Mátově šedá (J5.03.71).

„Jsme na začátku nové dekády a hledáme místo, kde můžeme v klidu přemýšlet, setkávat se s přáteli a rodinou, být v těsnějším spojení s okolím i přírodou. Našim domovům chceme dát lidský dotek – a právě Mátově šedá (J5.03.71) vyjadřuje tuto touhu nejlépe. Jde o kombinaci jemných odstínů zelené, modré a šedé, inspirovaných barvami ranní oblohy,“ vysvětluje Martin Brodský, Senior Brand Manager značky Dulux.

 

Barva roku 2020 Mátově šedá se tak stala základem pro vytvoření čtyř dalších barevných palet, které nabízí různé způsoby jejího využití. Tyto barevné palety vystihují touhu pečovat, hrát si, hledat smysl a tvořit. Každý si tak mezi nimi může najít tu, jež nejvíce odráží jeho životní styl.

 

Pečovat

 

Cítíme, že jsme i díky intenzivnímu životu na sociálních sítích odpoutáni od reálného světa a věcí, které za to stojí. Roste proto touha po opětovném spojení s lidmi i přírodou. Zapojujeme se více do komunitního života, obklopujeme se stromy a vodou, péče o naše okolí nás naplňuje. Odráží se to i v našich domovech. Stávají se místem, kde si můžeme vychutnat dobré jídlo, pokojný spánek a kde dokážeme pečovat o vztahy, na nichž nám záleží. Tato paleta v sobě kombinuje barvy svěžího jarního rána – jemné pastelové odstíny, které tyto touhy dokonale podpoří. Světlé dřevo a semiš spolu se sametem a vlnou dodají interiéru pocit tepla, zatím co stříbro, zlato, měď či perleť trochu vzácnosti. Kousek přírody pak přinesou rostliny, které pomohou posílit pocit pohody.

 

Hrát si

 

Hledáme něco, co je hravé, hodnotné, co nás opravdu pohltí. A právě domov může být místem, kde se dají věci prožívat v reálnem čase, kde můžeme potěšit smysly a cítit, že opravdu žijeme a naše počínání má skutečný výsledek. Veselá paleta zářivých a jasných barev připomínající pohled na horizont při úsvitu pomůže vytvořit energizující prostor, který povzbuzuje představivost a chuť si opět hrát. Kombinace jemných a sytých barev spolu s geometrickými tvary a výraznou texturou pomáhá ke stimulaci smyslů. Recyklovaný plast v kombinaci s kovem a texturou zajistí, že bude interiér působit svěže a moderně.

 

Hledat smysl

 

V dnešním světě postrádáme hloubku a smysl. Mnoho věcí na nás může působit příliš povrchně. Ale není snadné hledat smysl, pokud je svět – jak digitální, tak ten skutečný – příliš hlučný a rychlý. Může být proto složité nenechat se rozptylovat a najít klid. Ticho se stalo novým luxusem, a proto roste i touha po domovech, kde tento klid na rozjímání a přemýšlení najdeme. Tuto minimalistickou paletu barev složenou z čistých a jednoduchých tónů lze použít k vytvoření atmosféry klidu. Barvy v paletě evokují pohled na horizont při svítání za jasného chladného zimního dne. Čisté linie zde doplňuje přírodní dřevo, kožešiny, plátna či leštěný beton. Tato paleta pomáhá vytvořit prostor, kde se mohou lidé zaměřit na to na čem jim nejvíce záleží. Přináší tak pocit každodenního klidu.

 

Tvořit

 

S dramatickým rozvojem moderních technologií ztrácíme přirozenou schopnost tvořit. Právě zde je na místě otázka – co nás odlišuje od strojů a robotů? Je to například schopnost tvořit hudbu, vyrábět nové věci, vařit podle chuti nebo pečovat o rostliny. Mezi lidmi proto roste i touha učit se nové věci, zapojovat fantazii a vytvářet jedinečné kousky. Náš domov může být prostorem, kde dokážeme vyjádřit

svou individualitu a tvořivost. A tato paleta plná luxusních odstínů poskytne dokonalý prostor pro sebevyjádření a vyprávění našich vlastních příběhů. Paleta je inspirovaná barvami teplého podzimního dne a plná intenzivních tónů. Využití dřívějších materiálů jako dřevo, kůže a keramika, ale v moderním kontextu – malované květináče, potištěná plátna a ručně pletené věci – pomáhá vytvářet prostory, které jsou náladové, atmosférické a eklektické.

 

Barvu roku 2020 Mátově šedou (J5.03.71) spolu s dalšími odstíny z letošní palety vám připraví v míchacích centrech značky Dulux. Zajímavé rady a informace najdete na www.dulux.cz nebo na https://www.facebook.com/DuluxCZ.