pátek 10. leden 2020 0:00

4 nápady, s kterými si zkrášlíte domov téměř zadarmo

Toužíte po změně, která by pozvedla váš domov a přidala mu na osobitosti, ale nemáte peníze na nic nákladného? Žádný strach, jde to i s minimálním úsilím a téměř zadarmo! Jednoduché, a přitom efektní nápady dodají vašemu bydlení šmrnc a nezaměnitelnost. Přinášíme několik tipů od interiérové designérky Anke Glut na to, jak vylepšit byt, aby vám při příchodu domů zvedl náladu.

Jaké pocity vás zaplaví, když odemknete dveře a vejdete domů? "Jakmile za sebou zaklapnete dveře, měli byste pocítit příjemnou změnu a pozvolna se po náročném dni naladit na klid a odpočinek. Neděje se to ale automaticky, je potřeba vybudovat si z domova oázu plnou klidu a odpočinku. Docílit se toho dá i úplnými maličkostmi," radí Anke Glut, interiérová designérka německého původu, která dlouhá léta žije a pracuje v Česku.

Chytré úložné prostory

Máte pocit, že vaše věci doma jen přibývají a začínají všude překážet? Pak je třeba zamyslet se nad jejich chytrou organizací. "Osobní předměty a dekorace dělají domov domovem. Neměly by ale být zdrojem špatné nálady a nervozity. Přetéká-li váš domov hromadami nejrůznějších věcí, je čas na pořádnou změnu. Zorganizujte všechny věci do úložných boxů a krabiček a uložte je na šikovné místo. Využít můžete prostor pod postelí, úložný prostor v podnožce či taburetu anebo místo na skříni," radí Anke Glut.

Originální odkládací stolek

Jste náruživý čtenář a doma, na chatě či na půdě se vám hromadí spousta knih? Nemusíte se jich zbavovat - využijte je chytře a vybudujte z nich odkládací stolek! "Knihy navršte na sebe do komínu tak, aby dosahovaly do požadované výšky, a máte perfektní stolek a jedinečný designový kousek. Můžete na něj postavit květinu, svícen nebo oblíbenou dekoraci a ještě vám zbyde místo pro hrnek s čajem, mobil či brýle," radí Anke Glut.

Větev jako věšák

"Během podzimní procházky v přírodě si vyberte větev s vhodnou tloušťkou a tvarem a odneste si ji s sebou domů. Doma ji očistěte, a když se budete chtít kreativně vyžít, můžete ji i přelakovat anebo nabarvit tak, aby ladila s vaším interiérem. Tento kousek přírody se dá využít jako originální věšák do předsíně třeba na klíče nebo jako základ otevřeného šatník - zavěste větev do prostoru na provaz či menší lano a získáte neotřelý štendr," říká Anke Glut.

Tapety namísto výměny nábytku

Chtěli byste oživit starou kuchyň, která už neodpovídá vašim představám? Máte místy špinavé stěny, ale do velkého malování se vám nechce? Pořiďte si samolepicí tapety! "Tapety dají novou tvář omšelým stěnám a pomohou oživit velké sestavy nábytku, jako jsou kuchyňské skříňky či obýváková stěna. Ozdobte jimi celou místnost či protilehlé stěny. Hezký dojem udělají i dekorační samolepky v různých vzorech a velikostech. Vzor pak protáhněte ze stěny třeba na dveře či komodu," radí Anke Glut.