čtvrtek 21. listopad 2019 0:00

Elektrické hrnce Sencor – specialisté a zároveň univerzální pomocníci

Dnešní elektrické hrnce mají mnoho podob a dovedností – pomalé hrnce, tlakové hrnce či třeba rýžovary. V přípravě mnoha pokrmů jsou vzájemně nahraditelné. Důležitý je ale vždy důvod jejich pořízení. Ten udává způsob přípravy pokrmu, na který jsou hrnce specializované. Například v pomalém hrnci jistě jde bez problémů dobře připravit rýži, ale nikdy nedosáhne takové kvality jako v rýžovaru.

V nabídce Sencor je několik druhů elektrických hrnců, které jsou zaměřené na různé pokrmy:

 

Elektrické tlakové hrnce

Princip tlakového hrnce proslavil legendární Denis Papin v druhé polovině 17. století – odtud pojmenování Papinův hrnec či lidově „Papiňák“. Tlakový hrnec slouží k vaření za vyššího tlaku (280-300 kPa), než je běžný atmosférický tlak, čímž dosáhne vyšší teploty vaření (120 °C až 130 °C, teplota varu vody za normálního tlaku je asi 100 °C), a tím i rychlejšího uvaření pokrmu. Úspora času je při vaření v tlakovém hrnci hlavní výhodou. Například přípravu oblíbené svíčkové umí urychlit na čas pod hranicí jedné hodiny. V elektrických tlakových hrncích Sencor je možné vařit pomalu i klasicky, smažit, dusit či napařovat.

 

Horkovzdušné fritézy

 

Oblíbená klasická fritéza byla v posledních letech často nahrazena moderní, zdravou horkovzdušnou fritézou. Ta pracuje s horkým vzduchem a zpracovává tak suroviny bez přidaného oleje. Pokrmy mají dokonalou autentickou chuť se skoro polovičním obsahem tuku než u klasicky smažených.

 

 

Pomalé hrnce

 

Jak už je patrné z názvu, hrnec na pomalé vaření se za ničím nežene. Pracuje pomalu, ale jistě. Pokrm je v něm možné připravit za 3 až 10 hodin při teplotě 95 °C. Do pomalého hrnce není nutné dávat tuk, proto je vaření velmi šetrné a dietní. Z hrnce se navíc neodpařuje voda, proto se pokrm ani nepřipálí, navíc je i šťavnatý. Tato metoda vaření je též šetrná k vitamínům.