úterý 13. listopad 2018 0:00

Podzimní plískanice za okny, vizuálně hřejivý a útulný interiér u vás doma. Jak na to?

Podzim s sebou přináší pestrobarevnou škálu barev, které jsou skvělou inspirací pro oživení našeho domova. Obklopíte-li se barvami v tónech spadaného listí, během chladných dnů, večerů i nocí si budete moci užívat příjemný pocit pohody a útulného zázemí. Jak si přenést kus podzimní přírody k sobě domů a vytvořit si atmosféru jako na procházce lesem?

Z letních dovolených zbyly jen vzpomínky, to však neznamená, že se musíme vzdávat pozitivní nálady a poddávat se podzimnímu splínu. Pozvěte si do bytu podzimní barvy! Červená, oranžová, žlutá, zlatavá a hnědá, to je úžasná souhra barev, díky které podzimu rádi odpustíme i deštivé počasí a sychravo. Jsou známé tím, že umí domov vizuálně prohřát, a navíc působí radostným, uklidňujícím dojmem. Dobrá zpráva je, že podzimní atmosféra se dá navodit i v moderním příbytku, kde převládá bílá či šedá, kov, sklo a strohé tvary.

 

Bytové textilie

 

Snad nejsnazším způsobem, jak pozvat k sobě domů hřejivý podzim, jsou bytové textilie. Ubrusy, povlečení, deky, plédy, polštáře, koberce a koberečky… Se začátkem podzimu nastává i doba, kdy více času trávíme zavření doma a chceme se cítit pohodlně. Bytový textil dokáže změnit váš byt či dům k nepoznání během chvilky a bez nutnosti velké investice. Z jaké barevné škály vybírat? „Interiérové trendy jsou proměnlivé, kdežto podzimní paleta barev je víceméně stálá. I když nabízí celou řadu odstínů, všechny spojuje to, že jde o teplejší a tmavší odstíny. Evokují klid a zpomalení, podobně jako v přírodě se vše na podzim ukládá k zimnímu spánku,“ vysvětluje Renata Stuchlíková, odbornice na podlahové krytiny a bytový textil.

 

„Pokud budete chtít váš domov opticky prohřát celoročně, nejen na podzim, základem je dřevo. Dřevěné podlahy mají tu výhodu, že hřejí už jen ze své podstaty. Podobně zásadní roli hraje i výmalba a úprava stěn. Oblibu dřeva dokládá široká nabídka krytin z přírodního materiálu, především pak jeho levnějších a praktičtějších imitací, jako je vinyl či laminát,“ doplňuje Stuchlíková. Pokud nemáte dřevěnou podlahu, dopřejte si alespoň kusové koberce v teplých, vřelých tónech. I když máte přísně minimalistický interiér, najdou se pro vás vhodné odstíny. Pokud chcete zjemnit chladné barvy, jako je šedá a bílá, a materiály evokující chlad (sklo, kov, beton), vsaďte na hřejivé podzimní tóny oranžové, žluté nebo hnědé.

 

Kusové koberce jsou in

 

Kusový koberec nebo běhoun je vítaným řešením, jak vnést do domácnosti teplo domova a pocit příjemného útulna. Kromě toho, že má koberec výborné izolační vlastnosti, plní v místnosti řadu dalších úloh. Nesmíme zapomenout ani na estetickou funkci, neboť se jedná o slušivý doplněk k podlaze, který má tu moc proměnit celkové působení interiéru. Ocení ho také alergici. Koberce alergikům zlepšují kvalitu domácího prostředí, protože působí jako filtr na prachové částice, které se tak drží při zemi a nevíří se v kotoučích.