středa 3. říjen 2018 0:00

Minimalismus v praxi: jak interiér nepřekombinovat

Nemusíte mít domov jak ze žurnálu. Ke štěstí mnohdy stačí funkční a hezky slazený interiér. V jednoduchosti je krása a to si dnes uvědomuje i mnoho bytových designérů. Pokud vás čekají malé úpravy místností nebo velká rekonstrukce od podlahy, přečtěte si několik tipů, jak nechat vyniknout prostor a neubít atmosféru nevhodně zvolenými materiály. Proměnu vašeho interiéru pak zvládnete hravě sami.

Odkud se bere světlo

 

V první řadě se podívejte na prostor jako celek. Jak je umístěný v rámci bytu, jakým směrem má orientovaná okna a dveře a jak plyne prostorem v průběhu dne světlo? Pokud víte, že je místnost spíše tmavá, neexperimentujte s barevnými stěnami. Bílá je vaší barvou. Nebojte se, že prostor bude působit nemocničním dojmem. Bílé stěny vám umožní popustit uzdu své fantazii při výběru podlahy a doladit tón prostoru můžete výraznějším designovým osvětlením. V případě, že je místnost světlá, můžete využít tmavých dekorů u podlahových krytin. Minimalismus jde ruku v ruce se snadnou instalací a také následnou údržbou. 

 

Barevné kombinace

 

Pomozte si vzorníky, které jsou k dispozici v různých hobby marketech. Dostanete alespoň základní představu, jak spolu barvy ladí. Do jedné místnosti vyberte 2, nanejvýš 3 různé barvy. Prostor by pak vypadal přeplácaně. Základem minimalismu je čistota, funkčnost a vzdušnost, přemýšlejte proto raději nad barvami v zemitých, pastelových nebo šedivých odstínech. Zapomeňte také na výrazné vzory a mozaiky, ve výsledku by křiklavé motivy atmosféru rušily. Lepší volbou pro vyplnění příliš velkého prostoru jsou jednoduché obrazy nebo rámečky s fotkami.

 

Tipy materiálů

 

I v tomto případě platí dva, maximálně tři různé tipy materiálů do jedné místnosti. Pokud se vám líbí industriální styl a část stěny necháte obložit cihličkami, uprostřed místnosti bude kovový stůl se sklem, v rohu kožená sedačka a podlaha bude mít výrazný dřevěný dekor, celkový dojem bude velmi rozpačitý.