pátek 27. červenec 2018 0:00

Barvy dovedou měnit náladu interiéru. Stačí jednoduché změny

Při zařizování bytu se řídíme hlavně praktičností a cenou. Vzhled a barva pro nás většinou není na prvním místě. Estetická stránka je přitom neprávem zanedbávaná. Správně vybraný a sladěný vzhled může značnou měrou vylepšit současné bydlení, stejně jako špatný výběr může v místnosti vytvořit negativní a stísněný dojem. Jak správně vybrat barvu či dekor a podle čeho se orientovat?

Celkový styl a zařízení interiéru se vyplatí volit nejen podle praktických hledisek, ale také estetických. Nejen interiéroví designéři, ale i psychologové vám potvrdí, že barvy, vzory a struktury mohou zásadně ovlivnit charakter místnosti, a to k lepšímu i horšímu. Vždy je důležité vzít v potaz požadovaný výsledek a vliv ostatních, ať už stávajících či plánovaných, barevných prvků. Barevný výsledek je totiž mnohem více než jen pouhý součet použitých barev a stylů. Jde o celkovou vyváženost a identitu místnosti, v níž byste se měli cítit příjemně.

Dřevo dodá interiéru hřejivost

 

Pokud máte rádi domácké prostředí a rádi byste si doma vytvořili útulnou a příjemnou oázu, pak je venkovský styl pro vás to pravé ořechové. Odkazuje k tradici a přírodě - inspirací rustikálního stylu je prostý venkovský styl. Nikoho asi nepřekvapí, že si potrpí na přírodní materiály, oblé tvary, zdobnost, vyřezávání a romantický nádech. Pokud nedáte dopustit na výdobytky moderního designu, máme pro vás dobrou zprávu. Ani styl, ke kterému nejvíce inklinujete, nemusí být striktně sjednocený.

"Nejkrásnější domovy vznikají právě díky neotřelým kombinacím prvků z různých stylů. Rustikální styl přímo vybízí k prolínání s přírodními texturami a materiály. Díky tomu se vám podaří do moderně a stroze zařízených pokojů vnést trochu příjemné nostalgie a barevné hřejivosti," říká Renata Stuchlíková, odbornice na podlahové krytiny a bytový textil. Pokud nechcete investovat do rozsáhlých a nákladných úprav, zaměřte se na textil a dekorace v tematických barvách. Jednoduchou, ale efektní změnou jsou kusové koberce, které dovedou v mžiku proměnit každý prostor.

"Při výběru vhodných odstínů se pohybujte v přírodních tónech. Typické jsou teplé podzimní odstíny terakota, okr nebo pálená cihla. Pokud jste milovníkem barev, nejvíce vás osloví odstíny listů a květin. Světle zelená bude evokovat svěží travnatý pažit, pastelově modrá zase čerstvě protrhané nebe," doporučuje výběr barvy a vzorů Stuchlíková.

 

Dojem místnosti také snadno přetvoříte novou výmalbou. I když bílá patří ke klasice, raději se jí vyhněte. Působí příliš ostře a chladně, což jsou rysy, s kterými pracuje spíše skandinávský minimalismus. Namísto toho stěny vymalujte například krémovou, která pokoj příjemně proteplí.

 

Barevné zákonitosti

 

Přeci jen ale existují univerzální rady, kterými je vhodné se při výběru barvy a vzhledu řídit. Že světlá opticky zvětšuje a tmavá naopak zmenšuje, vás asi nepřekvapí. Pokud žijete na malém prostoru, měli byste jednoznačně volit světlou barvu. Světlá barva odráží světlo, tudíž místnost prosvětlí, aby působila vzdušnějším a prostornějším dojmem. Světlá barva je navíc i symbolem čistoty, klidu a působí odpočinkově.

K jejím výhodám patří také nadčasovost a dobrá kombinovatelnost s ostatními barvami. Dejte si však pozor. Pokud budete mít bílý i strop a stěny, místnost může působit chladným a neosobním dojmem.