čtvrtek 16. listopad 2017 0:00

Vánoční trhy v centru Prahy nabídnou letos svařák z ozdobených keramických hrnečků

Největší vánoční trhy v České republice nabídnou letos poprvé možnost vychutnat si svařené víno z keramických hrnečků. Jsou připraveny v pěti provedeních s motivy panoramatu Prahy a s osobnostmi spjatými s historií. Návštěvníci trhů na Staroměstském, Václavském náměstí i náměstí Republiky tak budou moci poprvé zvolit horký nápoj do keramického hrnečku nebo do recyklovatelného kelímku.

Keramické hrnečky nebudou vratné a návštěvníkům poslouží jako hezký suvenýr.

 

K prodeji bude připraveno zhruba padesát tisíc kusů dekorovaných keramických hrnečků. „Reagovali jsme na jeden z nejčastějších dotazů hostů našich trhů, který každoročně zaznamenáváme, a jsme rádi, že se nám jej letos daří realizovat. Kvůli doporučení hygieniků jsme se rozhodli, že nebudou hrnečky vratné, ale každý si přímo vybere, zda bude chtít nápoj do keramiky, kterou si pak schová na památku, nebo do speciálního recyklovatelného kelímku,“ upřesňuje Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která je organizátorem trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

 

Dodržení přísných hygienických předpisů a norem, je hlavním důvodem, proč organizátoři nezvolili model vratných hrnečků. Na tržištích není totiž přívod pitné vody a možnost připojení odpadu ve stáncích. Hrnečky i kelímky budou poprvé v historii trhů jednotné ve všech prodejních stáncích.

 

Pět hrnečků o objemu 0,3 l má univerzální tematický motiv. Čtyři zdobí kreslené tváře panovníků Karla IV. a Rudolfa II., spisovatele Franze Kafky a tvůrce legendárního golema, rabína a učence Rabiho Löwa. Pátý hrneček nese motiv grafického panoramatu Prahy. Cena každého z hrnečků je šedesát korun. Recyklovatelné kelímky jsou připravené s motivem pražského panoramatu ve čtyřech barevných provedených.

 

Hlavní město je v nich ztvárněno v červené, žluté, zelené či modré barvě.

Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí 2017 začnou v sobotu 2. prosince 2017. Průběžné informace najdete na www.trhypraha.cz.