středa 26. červenec 2017 0:00

Vyberte si své sousedy

Možná hledáte nové bydlení, pečlivě vybíráte lokalitu, hlídáte si technický stav nemovitosti a veškeré právní náležitosti. Na co ale není radno zapomínat, je fakt, že kvalitu bydlení zásadně ovlivňují i sousedské vztahy v domě. Abyste předešli pozdějším nepříjemnostem, je dobré si ověřit několik základních věcí. Vyhnete se tak nejen probdělým nocím, ale také značným finančním ztrátám.

„Pokud uvažujete o koupi bytu, určitě se spojte s výborem společenství vlastníků jednotek (SVJ) nebo představenstvem bytového družstva (BD). Ti mají o domě nejlepší přehled,“ radí Martin Pösinger ze sousedské sociální sítě Sousedé.cz a dodává: „Zkuste si s někým z domu přátelsky pohovořit, zástupci domů jsou povětšinou rádi, že mohou lépe poznat potenciální nové sousedy a ochotně se rozpovídají o poměrech v domě. Na našem portálu můžete vyhledat své potenciální sousedy online a vyptat se jich přímo na síti.“

 

A na co se tedy konkrétně ptát? „Určitě se zajímejte o to, jaké mají sousedské vztahy, zda je v pořádku hospodaření domu, jaká jsou pravidla hospodaření a užívání společných prostor domu a jestli je v okolí veškerá vybavenost,“ dodává Pösinger.

 

Přespěte v bytě, než ho koupíte

 

Prodávající bude nejspíš trochu překvapen, když ho požádáte o přespání v bytě, který chcete koupit. Pokud se vám s ním ale podaří domluvit, odhalíte tak hluk, který se nese domem pouze v pozdních nočních a brzkých ranních hodinách, zato ale dokáže velmi znepříjemnit bydlení. Od zvuků vycházejících ze sousedovy toalety, vrzání parket, dupání na plovoucí podlaze nad vámi, topení, až po souseda muzikanta, který poctivě cvičí na violoncello po celou noc. Zkuste vyzpovídat některého ze sousedů, ten vám poměry v domě osvětlí nejlépe. Určitě si také ověřte, zda některý z blízkých bytů není pronajímán na krátkodobé pronájmy. Ty totiž dokáží své sousedy řádně potrápit svým bujarým nočním veselím. Navíc se lidé v domě necítí bezpečně kvůli vysokému počtu cizích osob pohybujících se po domě.

 

Pozor na nesmysly ve stanovách

 

Spojte se se správcem domu, projděte s ním celý dům, nechte si ukázat místo, kam můžete odkládat kola či dětský kočárek, zeptejte se jaké je zabezpečení domu – zda se používá klíč nebo čip, jestli je v domě třeba kamerový systém, kde jsou únikové východy a zda jsou hasicí přístroje na svých místech. Nahlédněte do stanov a pečlivě je pročtěte, často se v nich skrývají pravidla, která byste nečekali. Jsou například domy, kde se SVJ domluvilo, že majitelé psů budou platit poplatky za výtah i za své čtyřnohé miláčky. Pokud rádi grilujete na balkoně, podívejte se, zda toto stanovy umožňují. Tam je také ošetřeno kouření ve společných prostorech a další pravidla užívání společných prostor domu.

 

Nechcete platit nepřiměřeně vysoké poplatky za služby? Ověřte si hospodaření SVJ

Funguje dobře správa domu? Tuto otázku si určitě položte. „Poměrně často se totiž stává, že výbor nehospodaří dobře ať již vlastní vinou nebo má uzavřenu nevýhodnou smlouvu se správní firmou nebo dalšími dodavateli služeb, to pak zaplatí členové vysokými poplatky za služby. Neobvyklé nejsou ani případy, kdy člen výboru SVJ dává zakázky kamarádům či rodinným příslušníkům, kteří se starají třeba o společnou předzahrádku, úklid nebo opravy v domě a vyplácí jim nesmyslné částky,“ doplňuje zkušenosti uživatelů portálu Sousedé.cz Martin Pösinger. Určitě není od věci podívat se také na pravidelné odměny statutárních orgánů domu, zda jsou přiměřené.

 

Díky novele zákona už nebudete muset splácet dluhy souseda

 

Velkým problémem jsou dlužníci přímo mezi sousedy. Notoričtí neplatiči měsíčních záloh na služby a příspěvků na správu domu, mívají problém se splácením i dalších závazků. Ve chvíli, kdy dluhy dojdou tak daleko, že společenství vlastníků podá na neplatiče žalobu, bývá na ně již podána dalšími stranami – bankami, pojišťovnami apod. Majetek dlužníka pak může skončit v dražbě. Díky novele insolvenčního zákona budou upřednostněny pohledávky SVJ před ostatními a poctiví vlastníci už by tak neměli doplácet na ty nepoctivé.

 

Myslete na budoucnost

 

Třeba je pro Vás zrovna teď nejdůležitější, aby v okolí vašeho nového bydlení byl dostatek kvalitních barů, restaurací a nočního života. Bude tomu tak i za pár let? Je pravděpodobné, že se vaše priority s časem změní, zkuste si tedy sami sebe představit, kde se za několik let chcete nacházet. Potom vás nepřekvapí, že školky a školy jsou v místě nedostupné, že vám chybí v okolí zeleň a obchody či služby.

 

Martin Pösinger ze sousedského portálu podotýká, že s hledáním příjemných lokalit dokáží Sousedé.cz pomoci: „Nedávno jsme spustili realitní portál, který uživatelům nabízí unikátní službu - tzv. Index sousedské spokojenosti, ten ukazuje, jak se v určitých lokalitách lidem opravdu bydlí. Hodnocení je totiž výsledkem hlasování rezidentů.“