čtvrtek 18. únor 2016 0:00

Barva roku 2016 - okrově zlatá

Se změnou roku přichází často také potřeba změny v životě. Proč se třeba nepustit do renovace bydlení? Toužíme se obklopovat příjemným a moderním nábytkem, dekoracemi i barvami. Z tohoto důvodu bychom neměli přehlédnout aktuální paletu trendů barev pro rok 2016. Nadcházející období ovládla tlumená a sofistikovaná paleta, kterou naplňují jemné odstíny středních tónů.

Absolutním hitem pro tento rok se podle odborníků značky Dulux stala okrově zlatá.

 

„Barevné trendy každoročně udává skupina mezinárodních odborníků z různých oborů – architektury, textilu, designu výrobků, grafiky nebo výzkumu. Během diskuze se nominuje množství trendů s jednou převažující myšlenkou, která zachycuje náladu ve společnosti. Výsledná paleta inspiruje nejen profesionály, ale především naše zákazníky," uvádí Martin Brodský, Senior Brand Manager Dulux.

 

Pohled z obou stran

 

Lidská civilizace se nyní nachází v bodě, kdy se nedokáže vzdát moderních a digitálních technologií, ale zároveň čím dál větší inspiraci hledá v minulosti. Nacházíme výhodu jak v moderních inovacích, tak v tradicích. Dualita vládne světu, v tomto duchu byla proto zvolena i barva roku 2016. Všechny klíčové trendy v sobě skrývají element zlata, proto odborníci vybrali jeden odstín, který nejlépe reprezentuje zlatý vliv barevných trendů pro aktuální rok.

 

I v letošním roce zůstávají dominantní teplé odstíny. Jasné barvy se vydaly novou, zajímavější cestou. Zapomeňte na oranžovou, zkuste korálovou. Vyměňte žlutou za okrovou a použijte temně noční namísto modré. Nová paleta má tmavou, tajemnou podobu, přesto zůstává přátelská.

 

Barva roku 2016 - okrově zlatá

 

Jako nejdůležitější barvu pro letošní rok odborníci značky Dulux zvolili do zlatova zbarvenou okrovou. Barva je dost světlá na to, aby přitahovala pozornost, ale zároveň ji lze nekonečně kombinovat s jinými odstíny. Jedná se o přirozený vývoj od měděné oranžové, která byla barvou předchozího roku.

Dědictví a budoucnost

 

Odborníci zvolili několik základních principů, které se v nové paletě barev odráží. Nejdůležitějším z nich bylo prolínání budoucnosti a minulosti. „Proto, abychom poznali, co nás čeká, se často musíme ohlédnout zpátky. Stejné pravidlo platí i pro letošní paletu barev, která se inspirovala odstíny z let minulých, ale zároveň pootvírá dveře budoucím trendům," vysvětluje Martin Brodský, Senior Brand Manager Dulux.

 

Pokud se rozhodnete pro změnu interiéru, můžete se zamyslet také nad využitím dekorací jako pruhů, ornamentů, písmen či nápisů. Vedle nešlápnete ani s temnými odstíny, které připomínají noční oblohu, nebo naopak s hravými a živými barvami v kombinaci s bílou a černou. Také si už představujete, jak to u vás doma vypadá? Nechte se inspirovat a obraťte svůj život vzhůru nohama.

 

Více informací, včetně rad, jak na malování, najdete na www.dulux.cz. Cestu k inspiraci otevírá také facebookový profil značky Dulux: https://www.facebook.com/DuluxCZ.