pondělí 31. leden 2022 0:00

Přes polovinu Čechů motivuje k očkování proti covid-19 možnost cestovat

K očkování proti onemocnění covid-19 motivuje signifikantní počet Čechů i možnost snadněji cestovat do zahraničí. Potvrzuje to nejnovější průzkum společnosti Kiwi.com provedený ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, podle nějž 54 % Čechů motivovala k očkování právě možnost volnějšího pohybu a cestování. Očkovaní Češi byli v roce 2021 také více otevřenější cestám do zahraničí (69 %) než ti bez očkování (54 %), celkově jich pak minulý rok vycestovalo 64 procent.

Kromě možnosti cestovat byla pro Čechy argument pro očkování ochrana zdraví (55 %). Část respondentů tak učinila také ze solidarity k ostatním (22 %), kvůli svému zaměstnání/škole (11 %). Nejmenší, byť nezanedbatelná část respondentů dokonce na základě tlaku svého okolí (10 %).

 

„Možnost ochránit své zdraví a vycestovat do zahraničí jsou největší motivací nejen pro očkované cestovatele, ale i pro ty, kteří jsou stále na vážkách. Právě pro ně je možnost vycestovat ze země tou největší motivací ze všech,“ říká Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka Customer Experience v Kiwi.com a dodává, že v letošním roce plánuje cestu do zahraničí 80 % Čechů.

 

Očkování proti covid-19 na seznamu cestovních vakcín?

Pokud by mohli rozhodnout, zda se má očkování proti koronaviru zařadit po bok cestovatelských vakcín proti nemocem jako je malárie, žlutá zimnice či tyfus, celých 38 % Čechů by bylo pro, 35 % by bylo kategoricky proti a 27 % by tuto možnost zvážili do budoucna. Odpůrci tohoto kroku jsou současně převážně neočkovaní lidé a častěji ženy. Zajímavé proto je, že při cestách do exotických zemí následuje doporučení pro očkování přes 60 % respondentů, a to včetně neočkovaných, přičemž část z nich podmiňuje očkování dobrovolností. Pouhá 3 % lidí by se nikdy neočkovala.

 

„Navzdory faktu, že jsou čeští cestovatelé ohledně zařazení covidového očkování do skupiny preventivních cestovních vakcín rozdělení, téměř dvě třetiny se nebrání standardním cestovním vakcínám, které se vyžadují či se doporučují při návštěvě rizikových oblastí,” dodává Řezníček Dočkalová.

 

Protipandemická opatření by ponechala pouze pětina Čechů, dvě třetiny považují cestování za bezpečné už teď

Naopak co se týče zrušení opatření po skončení pandemie, mají Češi jasno: 3/4, v nichž dominují zejména neočkovaní lidé, by po odeznění pandemie preferovaly zrušení stávajících omezení, která se k pandemii vztahují, pouze 6 % dotazovaných bez očkování a 20 % očkovaných by dosavadní cestovní omezení zachovala.

 

Celkově ale více než polovina Čechů (60 %) považuje cestování aktuálně za bezpečné, což odpovídá stejnému procentu cestovatelů (64 %), kteří v minulém roce vyrazili do zahraničí, opačný názor zastává

jedna pětina účastníků průzkumu. Na základě nových zjištění se dá předpokládat, že zájem cestovatelů o zahraniční cesty poroste také v tomto roce.

*Průzkum proběhl v prosinci roku 2021, počet respondentů n=10