úterý 24. srpen 2021 0:00

Dovolenkáři za volantem: Chtějí velký kufr a ujedou 1200 kilometrů

Víc než polovina Čechů vyráží každoročně na dovolenou autem, a jejich podíl v posledních dvou sezonách kvůli pandemii výrazně roste. Zvýšený zájem dovolenkářů potvrzuje taky HoppyGo, platforma pro sdílení vozů přímo mezi uživateli. Právě její údaje nyní odhalují, jak česká dovolená za volantem vypadá. Data vycházejí z téměř 2,5 tisíce výletů ve vozech sdílených na platformě uskutečněných od začátku letošního června.

Češi cestující na dovolenou autem urazí průměrně dvanáct set kilometrů. Nejoblíbenějšími vozy pro letní dovolenou jsou karavany, obytné dodávky a vozy s dostatkem místa v “kufru”. “Rozhodujícím kritériem je velký zavazadlový prostor. Poptávka po vozech, jako je třeba Škoda Octavia combi, je teď v letních měsících obrovská,” popisuje trend Robin Švaříček, CEO platformy pro sdílení aut.

 

Na základě délky zápůjčky auta ukazují statistiky na dva druhy dovolené. Jednak jsou to takzvaně prodloužené víkendy, tedy 2-3 dny dlouhé výlety, a potom je to klasická dovolená na 7 dní a déle. “Výlety na hrady a zámky, na hory anebo návštěvy koupališť, wellness center či měst, to jsou typické víkendové dovolené v Česku. Ty tvoří většinu letní poptávky po autech, a nájezd při takových krátkých dovolených běžně v součtu nepřesahuje 250 kilometrů, v průměru je to 178 kilometrů na den,” vysvětluje Švaříček. 

 

“Platí zde rovnice čím delší dovolená, tím větší auto. Češi stále častěji mění hotelové pokoje za obytné dodávky a karavany. Naše čísla ukazují, že při týdenní a delší dovolené tachometr natočí v průměru přes 1200 kilometrů. A to není málo, zejména vezmeme-li v úvahu, že většina českých řidičů neujede ročně ani 10 tisíc kilometrů,” vypočítává Švaříček s tím, že nejčastěji jde o cesty do Chorvatska, ale i o domácí “nomádskou” turistiku.

 

Často jsou “dovolenková” auta předem opatřena sezónními dálničními známkami pro cestování v zahraničí, a řidiči si tak vzájemně pomáhají ušetřit peníze. “Největší zájem je o karavany, které byly většinou zarezervovány už na jaře, ovšem i obytné dodávky jdou na dračku prakticky celou letní sezonu,” dodává Švaříček.