neděle 25. červenec 2021 0:00

Turismus v Čechách pomalu ožívá. Pomůže to krátkodobým pronájmům?

Je to více než rok, co v České republice prakticky ze dne na den upadl jeden z nejdůležitějších segmentů realitních služeb, krátkodobý pronájem, do hlubokého spánku. Loni v létě přitom na čas zavládla dost podobná situace jako nyní, hranice mezi jednotlivými zeměmi se otevřely a cestování lehce ožilo. Podobně tomu je i dnes, avšak s tím rozdílem, že jsou lidé i díky očkování o něco málo optimističtější.

Turismus se tak pomalu vrací, a to hlavně do velkých měst, odkud se tu a tam opět ozývají i cizí jazyky. Své služby zároveň mohou znovu nabízet i ubytovací zařízení, jako jsou hotely, penziony a také nemovitosti, které jejich vlastníci provozují za účelem krátkodobého pronájmu. Jejich provoz je sice omezen očkováním, proděláním nemoci nebo testem, oproti loňsku, kdy byla omezena kapacita, je to však velký pokrok.

 

Bohužel se však zatím nedá hovořit o davech turistů a některá ubytovací zařízení pro nedostatek rezervací k otevření ještě nepřistoupila. Lze se tak jen dohadovat, zda je to pro provozovatele krátkodobých pronájmů dobrá nebo špatná zpráva. Znamená to, že nemá cenu svou nemovitost nabízet? Nebo je právě teď ideální doba na to chytit příležitost za pačesy?

 

Přestože nelze očekávat přehršel zámořských turistů, teoreticky toto léto nebude nouze o typické baťůžkáře, turisty ze sousedních zemí nebo zájemce o typický eurovíkend, které mohou nalákat liduprázdná česká města, jako je Praha nebo Brno. Tomuto typu turistů navíc není krátkodobý pronájem cizí, a tak by možná stálo za to celou situaci zvážit a dveře do své nemovitosti otevřít.

 

Využít k tomu lze i profesionální správu nemovitosti, kterou v České republice nabízí například společnost Bohemian Estates International. Ta si na svá bedra od vlastníků nemovitostí bere veškerou administrativní zátěž, platí nutné poplatky a daně a kompletně se stará o rezervace, ubytování hostů či opravy. „Krátkodobý pronájem má v České republice velký potenciál, čehož jsme už jednou byli svědkem, a my věříme tomu, že může ve správných rukou vydělávat i v této době. Na druhou stranu se slepě neženeme za něčím, o čem si myslíme, že je na to moc brzy. Může se tak i stát, že klientovi krátkodobý pronájem zatím nedoporučíme provozovat. Společně se však snažíme vymyslet jiné řešení a můžeme nemovitost zatím pronajmout na delší časový úsek,“ vysvětluje David Novotný z Bohemian Estates International.

 

Společnost navíc přišla se zajímavou službou v podobě garantovaného nájmu, kdy vlastníkovi nemovitosti garantuje předem sjednané nájemné i v období, kdy není zrovna nemovitost obsazena nebo v případech, kdy nájemník dluží na nájemném. „Vždy se snažíme vymyslet řešení, které bude pro klienta nejméně rizikové a zároveň výnosné. Na realitním trhu jsme jako ryba ve vodě a věříme, že máme co nabídnout. I proto si klidně troufneme na službu garantovaného nájmu. Námi spravované nemovitosti totiž jen tak prázdnotou nezejí,“ uzavírá Novotný za Bohemian Estates International.