středa 2. červen 2021 0:00

Evropané míří na léto do Španělska, oblíbené je i mezi českými turisty

Evropští cestovatelé se letos v létě rozhodli vzít útokem španělské destinace. Vyplývá to z dat společnosti Kiwi, která v dubnu a květnu zaznamenala více než 40 milionů vyhledávání na cesty do Španělska, a to v období mezi červnem a zářím letošního roku, včetně 270 tisíc, které byly zaznamenány z České republiky. Španělsko dominuje také co se počtu rezervací týče, následováno Itálií, Řeckem a dále Francií a Portugalskem. I Češi si nejčastěji rezervovali lety v tomto období do Španělska a Itálie.

V porovnání se Španělskem jsou počty vyhledávání ostatních středomořských zemí ve stejném období podstatně nižší. Itálie a Řecko zaznamenaly stejně po 23 milionech dotazů, Francie celkem 20 milionů, Portugalsko 14 milionů a Turecko zaznamenalo celkem 12 milionů vyhledávání.

 

Data naznačují, že mezi evropskými národnostmi, které aktuálně nejčastěji vyrážejí do Španělska patří Francouzi, Češi, Italové, Němci a Angličané, kteří v průměru utratí za cestu uskutečněnou v rozmezí dvou týdnů přibližně 7 700 korun.

 

„Španělsko rozhodně patří od loňského podzimu k nejoblíbenějším destinacím českých cestovatelů,“ říká Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka Customer Experience v Kiwi. „Kanárské a Baleárské ostrovy společně s Barcelonou, Malagou a Madridem dlouho okupovaly přední příčky mezi nejvyhledávanějšími destinacemi. Se stabilnější situací v Evropě a blížícími se prázdninami jsme zaznamenali také rostoucí zájem o Itálii, Portugalsko a Řecko.“

 

Celkově se ceny letenek drží stále nízko. „Očekáváme, že trend výhodných letů potrvá ještě několik týdnů. Postupné zvyšování cen pravděpodobně nastane během letních prázdnin, s tím jak se budou dále rozvolňovat omezení a poroste poptávka. Pokud uvažujete o nákupu letenky na letní dovolenou, ideální čas je právě teď,“ dodává Eliška Řezníček Dočkalová.