pátek 23. duben 2021 0:00

10 míst, kde znovu načerpáte sílu a vnitřní klid

Zdraví a duševní pohoda se dostávají do popředí zájmu celého světa stále víc a víc. Není divu, poslední rok byl pro mnohé rokem nejistoty, obav a náporu na organismus. O negativních dopadech dlouhodobého stresu už navíc není pochyb ani ve vědeckých kruzích. Tolik opomíjený aktivní i pasivní odpočinek je tak jedním ze základních předpokladů k načerpání ztracené energie. Ve spojení s cestou a poznáním je navíc zaručeným způsobem, jak znovu dostat tělo a mysl do harmonie. 

Vedle muzeí, věhlasných památek, horských túr a paraglidingu s výhledem na úchvatné Himaláje, je Indie v neposlední řadě kolébkou jógy. Pomocí meditací a lekcí jógy (třeba vedený Dalajlamou, když budete mít velké štěstí) získáte zpět životní rovnováhu a vnitřní klid a načerpáte sílu na následující měsíce. Podle dat Kiwi.com se oblíbenost Indie držela i v průběhu pandemie poměrně vysoko, během letošního roku společnost zaznamenala 12 milionů vyhledávání. Průměrná cena letenky se snížila o 53 % oproti období před pandemií, což může být významným lákadlem pro hledače nekonečné nirvány i autentického kari

 

Indonésie – Bali

Bílé písečné pláže, korálové útesy, starobylé chrámy, sopky a vodopády – Bali je místem, kde se hledají a znovu nalézají miliony turistů. Jóga a meditace k Bali patří stejně jako k Indii, na své si tu přijdou jak začátečníci, tak pokročilí. Resorty nabízejí spoustu možností, jak se zrelaxovat, mezi ty méně známé patří například speciální vodní procedura aquatic bodywork nebo lekce yoga&clay, která kombinuje cvičení a práci na hrnčířském kruhu, čímž umožňuje účastníkům přiblížit se svému tělu a mysli. Indonésie je jednou z nejoblíbenějších exotických destinací českých turistů, to dokazuje i téměř 9 milionů vyhledávání jen za tento rok.

 

Spojené státy

Pro milovníky adrenalinu jako způsobu relaxace je Havaj to pravé místo. Nabízí návštěvníkům ideální podmínky pro surfování, seskoky padákem, bungee jumping, paddleboarding, jízdu na kajaku, šnorchlování či turistiku. Na pláži si pak mohou dopřát klid, jógu a masáže. V posledních letech vyhledávají Češi nejčastěji z amerických destinací New York, Los Angeles, Miami, San Francisco a Boston. Na Havaj se dá dostat mnoha způsoby, Kiwi.com díky své inovativní technologii virtuálního propojování dokáže nabídnout zákazníkům jedinečné spoje různých leteckých společností, které spolu obvykle nespolupracují.

 

Japonsko

Japonsko je věhlasné pro své tradiční přírodní lázně. Zvláště město Hakone, obklopené termálními prameny a s výhledem na posvátnou sopku Fudži, je vyhledávaným místem odpočinku a regenerace těla i mysli. Uprostřed stejnojmenného národního parku se můžete kochat výhledem na přírodní krásy a popíjet přitom zelený čaj, kávu nebo víno.

 

Nechcete se příliš vzdalovat od české kotliny? Inspirujte se tipy na zážitky v našem sousedství.

 

Česká republika

Karlovy Vary patří mezi turisty vyhledávané a také poměrně drahé lázeňské město, které ale díky pandemii zažilo cenový propad. Turisté mají také možnost využít jeden ze státních programů na podporu místního cestovního ruchu a uplatnit tak vouchery* v hodnotě 4 tisíce korun, které jsou platné do konce letošního roku. Karlovy Vary v sobě ukrývají velké kouzlo, město nabízí možnost pobytu v řadě luxusních hotelů až po malé útulné apartmány a společně s místními lázněmi vytvářejí atmosféru, která je velmi podobná té v Monaku. Tomu přispívá samotná historie této oblasti, která sahá až do 16. století, kdy byly Karlovy Vary místem pro setkávání evropské aristokratické smetánky.

 

Slovensko

Přímo pod majestátnými Vysokými Tatrami se nachází středisko Bešeňová, které patří mezi nejvyhledávanější slovenské lázně. Díky přítomnosti termálních pramenů, které zahřejí vaše tělo i duši, není ani cena nikterak nepřiměřená a samotná návštěva nevyžaduje zdlouhavé plánování předem.

 

Rakousko

Sousední region Dolního Rakouska, do jehož centra spadá Vídeň, nabízí návštěvníkům mimo jiné také možnost návštěvy termálních pramenů a lázeňské oázy s výhledem na Alpy, zrající vinice nebo mírně se vlnící kopce.

 

Maďarsko

Budapešť, hlavní město Maďarska, je známá především jako lázeňská destinace, která svým návštěvníkům nabízí velké množství přírodních teplých pramenů. Již Keltové, Římané a Turci město navštěvovali a užívali si místní termální lázně. Kromě toho se Budapešti také přezdívá Paříž na východě, což toto okouzlující a velmi fotogenické město potvrzuje, stačí se vydat na procházku ulicemi. Ceny jsou pro Čechy také velmi příjemné a obvykle v Maďarsku zaplatíte méně, než kolik byste zaplatili za stejné zboží či službu v České republice.

 

Itálie

Itálie nabízí řadu lázeňských destinací, které se nacházejí v blízkosti známých turistických oblastí jako jsou Milán, Řím a Neapol. Přestože zdraví prosívá už samotné středomořské podnebí, sázkou na jistotu je návštěva některého z lázeňských resortů Od Gardského jezera přes Toskánsko až po Ischii, které vás doslova okouzlí. Vinoterapie, termální vody a bahenní terapie jsou jen některé z dalších blahodárných aktivit, které země nabízí.

 

Španělsko

Safírové pláže na Menorce, ostrov sopek, Lanzarote, dechberoucí horské výhledy v Austrie nebo divoké pobřeží v oblasti Costa Brava – Španělsko má opravdu co nabídnout. Všechny tyto destinace představují skvělé místo na načerpání nových sil, což je po déle než ročním lockdownu více než potřeba. Země je také dle dat Kiwi.com aktuálně mezi Čechy nejnavštěvovanější evropskou destinací.