pondělí 22. únor 2021 0:00

Češi jsou národem pejskařů, se svými mazlíčky ale příliš necestují

U příležitosti mezinárodního svátku domácích mazlíčků Love Your Pet Day, který letos připadá na sobotu 20. února, zveřejnila společnost Kiwi.com svá data související právě s cestováním s domácími mazlíčky.

Zatímco Američané se svými (ne)chlupatými přáteli vzdušnému prostoru na celé čáře vládnou, Češi se umístili až v druhé desítce, na 12. místě, a to přesto, že jsou pověstným národem milovníků psů (v průměru má psa každá druhá domácnost a podle statista.com je Česká republika v podílu „psích” domácností se svými 41 % na druhém místě v celé Evropě. V počtu domácích mazlíčků obecně jsou Češi dokonce na místě prvním, 64 % jich nějakého vlastní, dva miliony z nich tvoří psi*).

 

„Zdá se, že Američané si jednoduše nedovedou představit, že by odcestovali bez svých čtyřnohých společníků. Jejich rezervace tvoří přes 30 % veškerých letů se zvířaty,” říká Eliška Dočkalová, ředitelka zákaznické péče v Kiwi.com. Mezi další národy, kteří cestují s mazlíčky patří dle rezervovaných psích letenek také Francouzi, Španělé a Němci.

 

Podle dat Kiwi.com zájem o cestování s chlupáči roste. „Do roku 2019 jsme zaznamenali takřka stoprocentní meziroční nárůst v rezervacích letenek se zvířaty. V roce 2020 zájem logicky poklesl kvůli pandemii, nicméně letos už opět vidíme, že čísla rostou nejen u lidských, ale i zvířecích pasažérů,” doplňuje Eliška Dočkalová s tím, že podíl na tom mají i sami zaměstnanci Kiwi.com. „Jen tady v brněnských kancelářích máme registrováno přes 150 psů a nejeden z nich už okusil chuť dálek,” dodává Eliška Dočkalová.

 

Vzít si svého zvířecího kamaráda na cestu letadlem už není nic neobvyklého, nicméně je nutné se detailně informovat o podmínkách k přepravě i pobytu zvířete v dané zemi. Stejně jako se liší podmínky jednotlivých zemí pro vstup se zvířaty se liší také pravidla aerolinek pro jejich přepravu.

 

„Zákazníkům vždy doporučujeme, aby si ještě před koupí samotné letenky zjistili, zda vybraná aerolinka přepravu zvířat vůbec zajišťuje a jaké jsou její podmínky a poplatky. Způsob přepravy se může lišit také v návaznosti na velikost a plemeno daného zvířete,“ dodává Dočkalová s tím, že v současné době, dokonce i během pandemie, je většina aerolinek i letišť pro přepravu domácích mazlíčku uzpůsobena, ať už cestují na palubě, či v zavazadlovém prostoru.

 

Jak zvládnout v pohodě let s domácím mazlíčkem?

 

„Během přepravy psů v rámci zemí EU musí mít zvíře identifikační čip. Nutný je také cestovní pas a očkování proti vzteklině, do vybraných států je potřeba zvíře také odčervit,“ informuje MVDr. Martina Načeradská z pražské veterinární kliniky.

 

Pokud je zvíře zdravé a zvyklé cestovat s majitelem, není pro něj cesta na palubě letadla žádnou větší zátěží. „V opačném případě je dobré jej nejprve navyknout na přepravku, která je schválená danou leteckou společností, nechat ji doma přístupnou a otevřenou, případně v ní zvíře krmit, aby ji začalo považovat za bezpečné místo a zvyklo si na ni,” říká veterinářka. V případě delších letů je třeba zvířeti zajistit přísun vody a tím pádem také sacích podložek, kterými přepravku vybavíme, pokud se pes bude potřebovat vyvenčit i v průběhu letu.

 

Pro větší zvířata, která musí cestovat v zavazadlovém prostoru, doporučuje MVDr. Načeradská také větší přepravky, v nichž je dostatek prostoru na vodu a krmení, pro kočku případně malý záchod, deku i pelíšek. Zvíře musí mít možnost se v přepravce postavit a otočit. A co platí na případnou nervozitu před cestou i během ní? Oblíbeným řešením jsou například obojky s feromony pro psa, případně zklidňující sprej pro přepravku kočky. „Obecně doporučuji přípravky, které zvíře uklidní, ale neutlumí,” uzavírá Načeradská.

*data FEDIAF 2019