pondělí 7. prosinec 2020 0:00

Zimní střediska otevřou 18. prosince 2020

Dne 4. prosince vyhlášením potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný, že od 18. prosince mohou otevřít tuzemská zimní střediska, tedy vleky a lanovky.

„Toto rozhodnutí vítáme a jsme rádi, že vláda chápe nelehkou pozici podnikatelů v cestovním ruchu a že také, na rozdíl od zahraničí, chápe, že zimní střediska zahrnují fungují ubytování, lyžařský areál či stravování.“ uvádí Viliam Sivek, prezident České unie cestovního ruchu.

 

Česká unie cestovního ruchu včetně svých členů, například Asociace lanové dopravy a Unie horských povolání ČR, děkuje zástupcům Vlády ČR a kompetentním úřadům za aktivní spolupráci při jednáních v posledních dnech a za příslib otevření zimních středisek ještě před vánočními svátky v letošním roce.

 

Ačkoliv se chystají další jednání o konkrétních podmínkách a možnosti provozu těchto středisek, vážíme si přístupu pana ministra Jana Blatného, hlavní hygieničky České republiky Jarmily Rážové a dalších odpovědných osob nejen na Ministerstvu zdravotnictví, ale také na Ministerstvu obchodu a průmyslu a poslanců napříč politickým spektrem.

 

Pevně věříme, že tento chápající postoj se promítne i do pondělního rozhodnutí Vlády ČR a matice opatření protiepidemického systému (PES) pro sportovní aktivity.

 

Uvolněním provozu zimních středisek by nadělila Vláda ČR zejména českým lyžařům hezký vánoční dárek a rovněž by tím vyslala velmi pozitivní impuls pro cestovní ruch a zejména pro jeho zaměstnance v horském cestovním ruchu. Provozovatelé zimních středisek mohou po několika týdnech nejistoty pokračovat v přípravách na svou část sezóny.

 

„Již od minulého pondělí je v podstatě ve všech zimních střediscích teplota trvale pod nulou a tak ve většině z nich sněhová děla běží naplno“, říká Jakub Juračka, prezident Asociace lanové dopravy a viceprezident České unie cestovního ruchu, a doplňuje: „Těšíme se na příjezd prvních lyžařů. S bezpečností počítáme a udělali jsme mnoho opatření tak, aby se epidemie na horách nemohla šířit.“

O České unii cestovního ruchu:

 

Česká unie cestovního ruchu, bývalé Fórum cestovního ruchu, dnes spojuje 17 profesních sdružení, v nichž je členem 7 780 subjektů, které reprezentují 181 000 pracovních míst. Unie tak pokrývá výraznou většinu odvětví, v němž v České republice ještě na jaře letošního roku pracovalo 250 000 lidí a které v roce 2019 generovalo 3 % HDP.

 

Původní Fórum cestovního ruchu se přejmenovalo na Českou unii cestovního ruchu v říjnu letošního roku. Nový název vyjadřuje jednotu a odhodlanost, s níž platforma formuluje a prosazuje zájmy celého odvětví. Česká unie cestovního ruchu stále sílí – naposledy se rozrostla před měsícem, a to o významnou Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur.

 

Seznam nejvýznamnějších členů České unie cestovního ruchu:

Asociace lanové dopravy

Unie horských povolání ČR

Asociace cestovních kanceláří ČR

Svaz léčebných lázní ČR

Asociace průvodců České republiky

Asociace turistických informačních center ČR

Asociace kempů České republiky

Český spolek horských průvodců

Asociace turistických regionů

Klastr cestovního ruchu

Asociace bazénů a saun ČR

Svaz venkovské turistiky a agroturistiky

Asociace kuchařů a cukrářů

Klub českých turistů

Asociace organizací cestovního ruchu, zájmové sdružení právnických osob

EDUSKI Česká republika z.s

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Sdružení průvodců