pondělí 13. červenec 2020 0:00

Navštivte největší Habánský sklep a poznejte ty, kteří ovlivnili vinařství na Moravě

Jak se víno na Moravu dostalo, kdo ho zpopularizoval a vytvořil jedinečný způsob, který je v jeho výrobě patrný dodnes? Seznamte se s Habány! Vydejte se na výlet do

míst, kde dýchá více než 400 let stará historie moravského vinařství a dopřejte si pohodový víkend se vším všudy!

 

Skupina novokřtěnců, jak se Habánům také říkalo, přišla na jižní Moravu v polovině 16. století. Usadili se také v oblasti dnešních Velkých Bílovic a Čejkovic. Žili v komunitách velmi prostým životem. Zajímavostí je, že velmi dbali na vzdělání, a proto jejich děti trávily většinu času v „internátních školách“ a rodiny navštěvovaly jen čtyři týdny v roce. Přestože žili skromně, víno si neodepřeli. Zpracování vinných hroznů v lahodný mok jim bylo vlastní a své znalosti přinesli právě na Moravu.

 

Vydejte se po stopách Habánů

Na našem území vybudovali hned několik vinných sklepů. V tom vůbec největším dnes sídlí vinařství Habánské sklepy, které navazuje na více než 400 let staré vinařské umění, jež vězí ve vytrvalosti, pracovitosti i úctě k přírodě a vinné révě. Tato charakteristika se propsala i do vlastností tohoto oblíbeného vína.

 

Po stopách Habánů se lze vydat při devadesáti minutových exkurzích. Ty vás zavedou do budovy vinařství, kde si budete moci prohlédnout unikátní dřevěné vinifikátory a lisovnu, v níž se dozvíte, jak vína značky Habánské sklepy vznikají dnes. Během prohlídky navštívíte i pozoruhodný původní habánský sklep a moderní designovou vinotéku, kde si budete moci dopřát ochutnávku místních vín. Například prémiová červená vína z Habánských sklepů se řadí, díky výborné poloze vinic, k těm nejkvalitnějším na Moravě.

 

A co by to byl za výlet bez suvenýru. Vinotéka v Habánských sklepích nabízí unikátní ročníková vína, která je možné zakoupit pouze zde, stejně jako vína za speciální ceny. Typickou moravskou atmosféru si nejvíce užijete při posezení na sluncem zalité terase u sklenky skvělého vína.

 

Tipy na habánskou hostinu

K dobrému vínu odjakživa patří skvělé jídlo a toho si byli dobře vědomi i Habáni. Přestože jejich skromný způsob života nedovoloval přílišné hodování a maso se servírovalo pouze dvakrát do týdne, dochovalo se po nich několik pozoruhodných receptů. Dokonce existuje i speciální habánská kuchařka americké autorky Joanity Kant. Některé z nich přinášíme jako inspiraci. Nezapomeňte, že k nim nesmí chybět habánské víno!