pondělí 23. březen 2020 0:00

Chilkoot trail, zlatokopecký trek severoamerickou divočinou

Americké národní parky nabízí milovníkům aktivní dovolené spoustu možností – od nenáročných procházek až po několikadenní túry. Chilkoot trail je méně známý zlatokopecký trek na pomezí Yukonu a Aljašky. Přestože zlatá horečka má svůj největší boom už dávno za sebou, na 53 km dlouhém Chilkoot trailu je stále dost rušno.

I když se tento trek chodí převážně v letních měsících – hlavní sezona trvá až do začátku září –, pořád se jedná o poměrně náročný, potenciálně nebezpečný, až pětidenní pochod severoamerickou divočinou a přípravu na něj byste proto neměli podcenit a začít s ní co nejdříve.

 

Chilkootský trek se rozkládá na území dvou národních parků a spojuje přístav Dyea v zálivu Lynn Canal s Bennettovým jezerem v povodí Yukonu. Vede přes Chilkootský průsmyk, který se nachází v nadmořské výšce 1146 m. Chilkoot se proslavil v době zlaté horečky na Klondiku, kdy byl používán jako jedna ze dvou nejfrekventovanějších cest do Dawson City. Jeho nejnebezpečnější části se říká „golden steps“, zlaté schody.

 

Stezka prochází několika vegetačními pásy, od přímořského větrného, přes močály a vlhký severský prales až po vysokohorská suťoviska. Terén je často skalnatý, strmý a pohyb na něm komplikují bahnité úseky, voda, padající kameny a vystouplé kořeny. Trek je součástí americké historické památky Klondike Gold Rush National Historical Park, takže turisté potřebují pro vstup kromě platného cestovního pasu a víz (na území USA i Kanady) tzv. permit.

 

Bennett Lake, Yukon, Kanada – cíl Chilkoot trailu

 

Prostřednictvím permitů se v severoamerických parcích reguluje počet turistů a jejich pohyb. Správě parku musíte předem nahlásit, kolik dní plánujete na treku strávit a kde budete stanovat. Místa noclehů jsou totiž pevně daná. Permit na Chilkoot trail stojí okolo 50 kanadských dolarů a kvůli velkému zájmu se doporučuje vyřídit si povolení pro vstup co nejdříve před odjezdem.

 

Cesta začíná v malém přístavním městečku Skagway. Ideální je dopravit se na trek po vlastní ose, ale do Skagway se dostanete i lodí nebo autobusem, který vyjíždí z kanadského Whitehorse. Ve Skagwayi je také možné před cestou nakoupit jakékoli chybějící vybavení a jídlo. Na treku totiž možnost dokoupit zásoby není. Vodní zdroje se nacházejí po celé délce trasy. Většina turistů stráví na trailu tři až pět dní. Cesta končí na severu v městečku Bennett. Nezapomeňte si naplánovat také dost času na odpočinek a řešení případných potíží. Pokud se vydáte na trek v opačném směru ze severu na jih, je potřeba počítat se strmými sestupy a větším rizikem možného pádu nebo zraněním dolních končetin.

 

Pokud jde o vybavení, nezapomeňte na kvalitní obuv, trekové hole nebo filtr na vodu. Přestože jsou tábořiště na trailu často vybavena speciálními kontejnery na skladování jídla proti medvědům, doporučujeme zakoupit bear sprej nebo bear canister. I v letních měsících se vybavte teplým a náhradním oblečením. Horské počasí je nevyzpytatelné a může se rychle měnit.

 

I uprostřed léta se mohou objevit bouřky s deštěm nebo sněhem. Důležité je vždy zůstat v teple a suchu. Lavinové nebezpečí přetrvává až do poloviny července. Pokud máte obavy z příliš těžkého zavazadla, prohlédněte si nabídku obchodů specializovaných na ultralight cestování, které nabízejí široký sortiment od funkčního oblečení až po potřeby na vaření. Vaše výbava by neměla vážit více než 30 % vaší tělesné hmotnosti.

 

Věž viktoriánského dřevěného kostela, postaveného v éře zlaté horečky v Bennettu. Jediná stavba, která v tomto městě duchů stále ještě stojí.

 

Trek lze doporučit každému v dobré fyzické kondici, kdo už má nějakou zkušenost s vícedenním přechodem v přírodě. Rozhodně doporučujeme nepodcenit přípravu a plánování, také s ohledem na předpověď počasí. Detailnější informace lze najít na specializovaných webech nebo v pdf. průvodci: http://parkscanadahistory.com/brochures/chilkoot/hiker-guide-e-c2010s.pdf. Pokud byste chtěli ještě před cestou nasát atmosféru zlatokopecké horečky, doporučujeme ke zhlednutí třetí řadu reality show Zlatá horečka: Divoká voda (Gold Rush: White Watter).