pondělí 12. srpen 2019 0:00

Důvody, proč jet do Maďarska

Cenově i časově dostupná destinace. Maďarsko je, co by kamenem dohodil a výlet nevyjde vůbec draho. Najdete zde slavné lázně, protože Maďarsko je termálním rájem protkaným 118 prameny a je tady na 15 veřejných termálních lázní, kde se můžete vykoupat ve „vlažné vodě“ dosahující pouze 21°C nebo naopak „vařící lázni“ se 76°C.  

 

 

Vyhlášená je i místní kuchyně, hlavně langoše: Jedná se sice o “pouliční” jídlo, přesto se staly symbolem Maďarska. Langoše s česnekem, sýrem, šunkou či zakysanou smetanou – vybírat si můžete z nesčetně variant. Ty nejlepší ovšem podávají v Retró Büfé a to až do dvou hodin ráno a v sobotu dokonce do šesti. Dalším výborným bufetem je Lángos Land a Lángosos, kde mají i mnohem “divočejší“ varianty s klobásou nebo tzatziki.

 

Víno králů: Tokajské, sladké dezertní víno, o kterém najdete zmínky i v maďarské hymně, může být dobrou tečkou za chutnou večeří a skvělou odměnou po náročném dni. O tom, že Maďaři víno milují, se přesvědčíte na festivalu vína, který se koná v září v Budapešti. Pokud vám termín nevyhovuje, nevěšte hlavu, na dobré víno si můžete zajít například do podniku CultiVini, kde můžete víno ochutnat, nakoupit si zásoby domů a také nahlédnout do muzea, kde se o tomto nápoji bohů dozvíte více.

 

Lahůdky pro milovníky sladkostí: Kdo je na sladké, nesmí odjet z maďarské metropole, aniž by ochutnal marcipán. Nejlepší mají v Szamos Gourmet Ház, který je kavárnou, cukrárnou a čokoládovnou v jednom. Ochutnat zde můžete až 40 druhů marcipánových bonbónů s příchutí višní, pomeranče, švestek nebo bonbóny s citrónovo-bazalkovou příchutí.

 

 Hudební ráj: Léto je zde ve znamení hudebních festivalů, a pokud chcete potkat hvězdy, nesmíte chybět na jednom z největších evropských festivalů pod širým nebem. Sziget ročně navštíví na 400 000 milovníků hudby z více než 90 zemí. Na denním programu je až 200 vystoupení živých kapel od těch největších jmen mezinárodní pop/rockové scény až po umělce upřednostňující metal, folk, jazz, blues, alternativní a klasickou hudbu. 

 

Divoký noční život: Budapešť žije bujarým nočním životem, ať už máte na mysli večer u piva v hospodě, u drinku v baru nebo na tanečním parketu. Mezi nejlepší bary patří Ötkert, do něhož si ale většinou musíte vystát dlouhou frontu. Populární je i podnik Szimpla Kert připomínající zříceninu a koktejly je vyhlášený bar Warm up.

 

Výhodné nákupy: Nejznámější nákupní ulicí je Váci s obchody značek Promod, Zara i Mango. Nejluxusnější módní značky (Louis Vuitton, Burberry, Gucci) se ukrývají na Andrássyho třídě. Cenově výhodnější značky (H&M a Pull&Bear) najdete na náměstí Vörösmarty. Největší trhy najdete ve Velké tržní hale – v suterénu je rybí market, v prvním patře mají domácí klobásy a sýry, v druhém pak oblečení, řemeslné výrobky a suvenýry.

 

Náš tip: Resort Zala Springs se nachází v krásném prostředí, které je formováno tokem řeky Zala. Apartmánový komplex byl postaven přímo na golfovém hřišti. Břehy jezera Balaton jsou vzdáleny přibližně 25 minut jízdy autem.  

 

Celkově resort nabízí 28 apartmánů o výměře 30-40 m2. Všechny jsou velice moderně zařízeny. Velká okna prostor prosvětují, navíc poskytují krásný výhled na golfové hřiště. Apartmány mají buď soukromou terasu nebo vstup do zahrady. V interiéru naleznete zabudovaný kuchyňský kout, který je plně vybaven pro přípravu čaje a kávy, nechybí ani mini-bar nebo širokoúhlá televize. Všechny apartmány mají svoji soukromou koupelnu se sprchovým koutem.

 

https://zalasprings.hu/