pondělí 3. červen 2019 0:00

Cestovní ruch v Česku brzdí fatální nedostatek pracovních sil

Cestovní ruch v Česku dosáhl v loňském roce na dosavadní maxima, roste příliv zahraničních návštěvníků i domácí turistika. Další možný růst ale naráží na nedostatek pracovních sil. Lidí ochotných pracovat v cestovním ruchu a příbuzném gastro oboru je stále méně.

Příčiny výrazného nedostatku lidí? Náročný obor za nízké ohodnocení

 

V loňském roce výsledky turistického ruchu pokořily dosavadní maxima. Ať už jde o příliv zahraničních návštěvníků nebo domácí turistiku, která je díky zvyšující se úrovni mezd na strmém vzestupu. Zástupci oborových organizací ale bijí na poplach – se stávajícím nedostatkem pracovních sil v oboru je pro ně téměř nemožné udržet vysokou kvalitu služeb. Některá menší zařízení, která nejsou schopná nabídnout dostatečné finanční ohodnocení, nedostatek personálu nutí omezovat provoz nebo dokonce zavřít.

 

Proč vznikl právě v oboru cestovního ruchu a gastronomie takový problém? „Tyto segmenty vykrývaly vždy letní špičku sezónními brigádnickými pracovníky, a těch je momentálně na trhu méně, než nabízených míst. Část z nich totiž stahuje i výroba a obchod, které obsazováním míst na dohodu řeší nedostatek trvalých pracovníků. Obory náročné na jednání se zákazníky a kvalitu poskytovaných služeb, za poměrně nezajímavé základní finanční ohodnocení, tak nelákají tolik lidí jako dříve,“ komentuje současný stav Michal Novák z pracovního portálu.

 

Počet volných míst neklesá, ubývá zájemců o ně – zejména v centrech turistického ruchu

 

Zatímco počet nabídek v oboru cestovního ruchu a gastronomických služeb v letech 2015-2017 mírně rostl nebo dokonce stagnoval, v loňském roce byl nárůst nabídek 50%. A podle dosavadních údajů z tohoto roku můžeme soudit, že počet volných míst ani letos neklesá. Co ale „padá“, je počet reakcí uchazečů – zatímco v loňském roce, už na poměrně napjatém trhu práce, přišlo na jednu nabídku více než 13 reakcí, letos je to jen 8.

 

Výrazné jsou regionální rozdíly – například v Praze reaguje na inzerované místo v průměru 6 uchazečů, v Karlovarském kraji je to 40 a v Moravskoslezském dokonce 48. Zatímco v loňském roce patřily mezi nejhledanější pozice pokojská, barman nebo recepční, letos je velká poptávka i po průvodcích v cestovním ruchu.

 

Mzdy se zvyšují, ale v průměru zůstávají těsně nad 22 tisíci

 

Cestovní ruch a gastro jsou sektory, kde mnoho profesí získává k platu tzv. spropitné, základní ohodnocení se zde právě z tohoto důvodu drží na velmi nízké úrovni. A tak řadu lidí přetáhly jiné obory, kde mají jistý výdělek. „Jen pro představu – pokojská, která v roce 2016 brala v průměru něco málo nad 13 000 Kč má letos 15 000 Kč, průvodcům v cestovním ruchu narostla mzda z 19 500 Kč v roce 2016 na letošních 29 000 Kč, což je ohodnocení srovnatelné například s odborným prodavačem.

 

V oblasti gastronomických služeb je relace obdobná – zatímco pomocný kuchař si vydělá v průměru 16 500 Kč, u kvalifikovaných šéfkuchařů se měsíční mzda pohybuje kolem 30 000 Kč,“ uvádí konkrétní údaje získané platovým portálem Platy.cz Michal Novák.