pátek 31. květen 2019 0:00

Den se záchranáři v Mirakulu

Víte, jak uhasit olej, když vám vzplane doma v kuchyni? Viděli jste někdy, jak fungují hydraulické nůžky, kterými hasiči zachraňují osoby zaklíněné v havarovaném autě? Zažili jste někdy snímání otisků prstů? Viděli jste někdy vězeňský autobus zevnitř? A měli byste chuť to všechno poznat?

Pokud jste na první čtyři otázky odpověděli NE a na tu pátou ANO, pak pro vás máme dobrou zprávu: Tohle všechno a mnohem více vám umožní v neděli 9. června v Parku Mirakulum. Koná se tu totiž Den se záchranáři.

 

Druhou červnovou neděli se to bude uniformami hemžit v  mirakulovském amfiteátru. Tam bude probíhat většina ukázek práce hasičů, policistů a příslušníků Vězeňské služby. „Program odstartuje už v 11 hodin dopoledne, kdy hasiči provedou vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení,“ říká Jiří Antoš, majitel Parku Mirakulum. V 16 hodin pak program uzavře policejní kynolog, který se speciálně vycvičeným psem předvede pachovou identifikace pachatele. „S pomocí této metody policie usvědčila muže, který přepadl tenistku Petru Kvitovou,“ připomíná Jiří Antoš.

 

„Mezitím uvidíte třeba zastavení ujíždějícího auta pomocí pásu s hřebíky či zadržení prchajícího vězně pomocí psa,“ přidává další body Antoš s tím, že příslušníci Vězeňské služby z nedalekých Jiřic v parku dokonce postaví improvizovanou celu a předvedou zásah a vyvedení vězněné osoby držící v cele spoluodsouzené jako rukojmí.

 

Součástí Dne se záchranáři bude i výuka první pomoci, ukázka výcviku policejních i vězeňských psů či hašení hořícího auta z cisternové automobilové stříkačky.

 

Spousta zajímavého se bude odehrávat i mimo amfiteátr. K vidění bude pojízdná laboratoř kriminalistického technika, vozidlo VW Amarok s vybavením policejních potápěčů a další policejní vozidla, včetně motocyklu BMW a „pojízdného“ radaru. Chybět nebudou ani nejmodernější hasičská auta. „Těšit se můžete také na ukázku hasičů – lezců, kteří se po výškových budovách pohybují skoro jako Spiderman,“ dodává Antoš. Program zajišťují hasiči Hasičské záchranné služby (HZS) Středočeského kraje, stanice Nymburk ve spolupráci s hasiči HZS Správy železniční dopravní cesty, jednotky požární ochrany Nymburk a jednotky sboru dobrovolných hasičů Lysá nad Labem, členové Vězeňské služby z věznice Jiřice a policisté Územního odboru Nymburk.

 

Po celý den bude samozřejmě k dispozici celý desetihektarový areál parku se všemi atrakcemi, a to včetně Vodního světa, který zahajuje provoz na Den dětí. Za vyzkoušení určitě stojí Lanový park, který je díky nové propojce s Lesním městem největší v republice, majestátní hrad s osmi věžemi a podzemními chodbami, jenž je dominantou parku, či některá ze zdejších obřích trampolín. Letošní novinkou je také drezína. „Najdete ji kousek od našeho nádraží, z něhož vede úzkokolejka do Tankodromu. To, jakou pojede rychlostí, je ovšem na vás. Je totiž na „ruční“ pohon, takže se možná trochu zapotíte,“ uzavírá Jiří Antoš.

 

Vybrané body programu v amfiteátru

11:00 – vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení

12:00 – hlášení požáru osobního automobilu z cisternové automobilové stříkačky

13:00 – policejní zákrok proti nebezpečnému pachateli s použitím zvukových a optických výstražných zařízení a zastavovacího pásu 14:00 – správné hašení požáru oleje na pánvičce v domácnosti a praktické použití hasicích přístrojů

15:00 – udržení veřejného pořádku, zajištění osob a vyklízení komunikace

16:00 – zákrok s využitím služebního psa, metoda pachové identifikace

 

Pár dat a čísel z parku

* Park byl otevřen v září 2012, měl rozlohu zhruba sedm hektarů a první stavbou v něm byl hrad. Ten se stal jeho symbolem. Postupně se rozrostl na dnešních 10 hektarů a dvě stě atrakcí.

* Za dobu existence parku prošlo jeho branami přes milion návštěvníků.

* Přes zimu je park zavřený, navštívit ho můžete vždy od dubna do října.

* Zábavně-naučný park není určen pouze dětem, jeho předností je, že nabízí zábavu celé rodině – najdete zde lesní hřiště a kontaktní zoo, obří trampolíny a houpačky, lanová centra, podzemní chodby, prolézačky a v neposlední řadě i úzkokolejnou železnici, která park propojuje se sousedním Tankodromem. Od léta 2015 také vodní svět a oázy s vodními hříčkami.

* V parku je 870 metrů podzemních chodeb – podzemní chodby najdete pod Hradem, v Lesním městě, kde je jich nejvíce (310 metrů), či v areálu Gaudí.

* 2539 metrů čtverečních parku zabírají gastrozóny.

*Autorem všech atrakcí je kolektiv parku Mirakulum, za vizuální podobou stojí výtvarnice Lucie Kozelská. Jejich nápady realizují mimo jiné i odsouzení z nedaleké věznice Jiřice.

* V parku celoročně pracuje do 30 lidí, v sezoně pak přibývá několik desítek brigádníků.