pondělí 29. říjen 2018 0:00

Zámek Děčín vás přivítá po celý rok

Rozsáhlý a historicky cenný zámek se vypíná na skalnatém ostrohu nad soutokem řek Labe a Ploučnice uprostřed Děčína. Kolem zámku se rozprostírá velký park se staletými stromy a terasovité zahrady. Již samotná hlavní přístupová cesta zvaná Dlouhá jízda je ojedinělým historickým objektem – je téměř 300 metrů dlouhá a lemovaná přes 7 metrů vysokou zdí s mnoha slepými arkádami a několika brankami do okolních zahrad.

Historie zámku Děčín je stará více než 1000 let a během této doby měnil majitele i podobu. V 10. století zde stálo dřevěné hradiště a později ve 13. století kamenný hrad. Hrad byl v 16. století přestavěn na zámek. Od 17 století panství patřilo po více než 300 let šlechtickému rodu Thun – Hohenstein, který ze zámku vybudoval přepychové sídlo.

 

O nynější podobu zámku se zasloužil hlavně Maxmilián Thun, který se pustil do nákladné přestavby v raně barokním stylu. Právě Maximilián nechal vybudovat Dlouhou jízdu, a aby vypadala co nejhonosněji, použil malý trik s perspektivou – zdi okolo cesty se směrem k zámku snižují a Dlouhá jízda se tím zdá být delší, než ve skutečnosti je.

 

Hrabě Maxmilián byl velkým milovníkem koní a nechal pro ně vybudovat luxusní konírnu. Stání pro 23 koní oddělovalo 12 sloupů, které nesly křížovou klenbu. Barokní konírna dnes patří mezi největší pamětihodnosti děčínského zámku. Ale barokních „perel“ na zámku naleznete mnohem více. Například Růžovou zahradu se zahradním sálem – sala terrena - s dochovanou freskovou výmalbou z roku 1678 a protilehlým dvoupatrovým glorietem zdobeným krásnými barokními sochami. Původně prý v zahradě rostlo přes 2 tisíce druhů růží, dnes zde můžete obdivovat několik desítek odrůd této královny květin.

 

V samotném zámku je ke zhlédnutí mnoho místností s původním vybavením, mezi kterými vyniká Modrý sál, který byl využíván jako jídelna. Jeho zdi pokrývá výmalba středomořské krajiny s antickými chrámy a obrázky řemeslníků - uhádnutím jejich profesí se zabavují hlavně dětští návštěvníci. Vedle Modrého sálu je Věžový kabinet s krásným výhledem do tří světových stran.

 

Významnou místností je hudební salonek, který hostil Frederika Chopina. Známý skladatel zde zkomponoval Děčínský valčík – traduje se, že pro Južu - nejmladší dceru hraběte Františka Antonína, která ho okouzlila. V zámku můžete dále navštívit dětské pokoje plné historických hraček. A snad jako na každém zámku je i na tom děčínském plno krásných obrazů, jeden dokonce z dílny Diega Velázqueze.

 

A které okruhy si můžete k prohlídce vybrat?

 

* Zlatá léta děčínského zámku

Projdete se zámkem v dobách jeho největší slávy, navštívíte soukromé pokoje, zimní jídelnu, kapli sv. Jiří, uvidíte nejcennější obrazy zámecké sbírky.

 

* Návštěva u knížete Františka Thuna – jak se žilo na děčínském zámku v dobách někdejšího premiéra rakouské vlády

Nahlédnete do jeho soukromých komnat, dětských pokojů, Modrého sálu a Věžového kabinetu

 

* Barokní perly zámku

Architektonicky nejcennější části zámeckého areálu, monumentální barokní konírna, Růžová zahrada a gloriet s kouzelnou vyhlídkou, kostel Povýšení svatého Kříže.

 

* Všechny 3 výše uvedené okruhy za zvýhodněné vstupné

 

* Dětské a rodinné prohlídky

Hravé i tajemné výpravy pro malé návštěvníky, s černým rytířem do hradního sklepení, pátrání po tajemství zámeckých dětí.

 

Pokud si chcete zámek opravdu užít, můžete se zde i ubytovat. K dispozici je zámecký apartmán a dvoulůžkový pokoj. Více se dozvíte na http://www.zamekdecin.cz/web_cz/.

 

Chcete vyhrát noc pro 2 osoby na zámku v Děčíně?

 

Pak stačí správně odpovědět na naši soutěžní otázku a mít štěstí:

 

Jak starý je zámek Děčín?

 

 

Správnou odpověď posílejte na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 15. 11. 2018 s uvedením vaší odpovědi, jména a příjmení, emailové adresy a telefonního čísla. Vyhrává 100. a 150. správná odpověď.

 

Do předmětu emailu nezapomeňte uvést "Děčín".