úterý 10. červenec 2018 0:00

České pohádkové léto na zámku Loučeň

Jen těžko by se našel v českých zemích někdo, kdo by neznal Večerníčka nebo Rumcajse. Obě tyto animované postavičky jsou dílem výtvarníka Radka Pilaře. Zámek Loučeň připravil po loňském uspěšném pohádkovém létě i letos pro děti bohatý program. Tentokráte ve spolupráci s Českou televizí a dědici Radka Pilaře.

Tematický letní program je věnovaný Radku Pilařovi pod názvem „ČESKÉ POHÁDKOVÉ LÉTO", a to po celý srpen od 1.8. do 1.9. vždy v úterý, středu, čtvrtek a sobotu. Průvodcem celé této akce bude Večerníček, který svou přítomností v zámeckém parku po celý den provede celodenním programem. Večerníček v průběhu dne představí další animované hrdiny z dílny Radka Pilaře, kromě postav z rumcajsovských příběhů se návštěvníci setkají například s čarodějnicí Bukukururunou, dále pak Křemílkem a Vochomůrkou nebo skřítkem Hajáskem.

 

„Večerníčkové pohádkové postavičky u českých dětí jednoznačně bodují. Po loňské úspěchu s Českým pohádkovým létem se k programu ještě jednou vracíme. Jednalo se o jednu z nejúspěšnějších programových aktivit na zámku vůbec,“ uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „V rámci tematického letního programu ožívají oblíbené postavy Radka Pilaře. Většinu hrdinů čerpáme z večerníčků a pohádek Radka Pilaře, ale návštěvníci se potkají i s dalšími oblíbenými pohádkovými hrdiny,“ dodává Kateřina Šrámková.

 

Každý, kdo má Rumcajse rád se může vyfotit se svými oblíbenými hrdiny. Fotopointy budou představovat Rumcajsovu rodinu, Rumcajsovy přátele i nepřátele z lesa Řáholce a města Jičína. Největší atrakcí bude zajisté všude přítomný maskot Večerníčka, který bude po celý den dětem k dispozici.

 

Celodenní aktivity na stálém stanovišti

 

1. LOUPEŽNICKÁ ŠKOLA – střelba, lezení, sbírání žaludů, práce s uzly, lasem, bubnování apod. Součástí ležení bude lesní krčma, kovárna, případně další aktivity.

 

2. DĚTSKÉ PROHLÍDKY ZÁMKU S PANÍ KNĚŽNOU – kněžna Marie provede děti zámkem a připomene ostatní paní kněžny z pohádek.

 

3. SKLEPENÍ ČARODĚJNICE BUKUKURURUNY - vaření lektvarů, kouzla a čáry, čtení pohádek

 

4. HAJÁSKOVA POLŠTÁŘKOVÁ DÍLNIČKA – děti si na polštářky namalují svoje motivy nebo dozdobí některý z předem připravených polštářků: knoflíky, nášivky, korálky apodv