pátek 2. červen 2017 0:00

Index cen letecké dopravy pro rok 2017

Každý cestovatel už někdy slyšel o osvědčených tricích, jak najít levný let: hledat ho v úterý, letět ve středu a použít anonymní režim prohlížeče. Ale dopad na cenu letenky mohou mít stovky dalších faktorů, včetně cen ropy, politických nepokojů, konkurence leteckých společností, a dokonce i aktuálního stavu počasí.

„Ceny letenek se z mnoha důvodů neustále mění. Meziroční změny lze částečně přičíst na vrub cenám pohonných hmot, společensko-politickým událostem jako brexit či nedávné volby, a kolísání měnových kurzů. Například Velkou Británii kvůli oslabení libry navštívilo více Američanů, zatímco Egypt a Turecko zaznamenaly nižší poptávku po letenkách v důsledku poklesu zájmu o region vzhledem k probíhajícím nepokojům," řekl CEO společnosti Kiwi.com Oliver Dlouhý.

 

„Díky sledování cen letů a jejich seřazení dle jednotlivých zemí získají cestující více informací pro výběr destinací, které jim umožní v rámci jejich rozpočtu doletět mnohem dále. Cestující vědí, jaká trasa, načasování a cena je pro ně ideální, a my jim nabízíme nástroj, díky kterému své požadavky naplní."

 

Vyhledávač Kiwi.com se zaměřuje na to, aby zákazníkům poskytl ty nejvýhodnější ceny letenek. V Indexu cen letecké dopravy pro rok 2017 se proto jeho analytici podrobně zaměřili na země nabízející nejvýhodnější lety. Zákazníci Kiwi.com tak získají detailnější přehled a možnost vytvořit si cenově dostupné cestovní plány.

 

Experti Kiwi.com v průzkumu analyzovali více než 1 milion letů z 80 nejnavštěvovanějších zemí a měst světa, přičemž zohlednili jejich průměrnou cenu za 100 km letu v období sezóny i mimo ni jak u letů na krátké vzdálenosti, tak dálkových. Výsledky průzkumu zahrnují také rozdíly v nabídce nízkonákladových a tradičních aerolinek zaznamenané v konečném výčtu jednotlivých zemí v indexu. Zohledněné měnové kurzy jsou platné k 25. 4. 2017.

 

Česká republika v Kiwi.com indexu

Česká republika se v Kiwi.com indexu řadí na 31. místo s průměrnou cenou letu 283,75 Kč/ 100 km, ve které figurují jak krátké tak dálkové lety. Tento výsledek lze porovnat s nejlevnější zemí – Malajsií, kde průměrná cena 100km letu činí 103,03 Kč. Na opačném konci tabulky se umístila Belgie s více než 13x dražší průměrnou nabídkou cen letů ve výši 1 347,22 Kč/100 km. Česká republika se v Kiwi.com Indexu cen letecké dopravy 2016 zařadila na 25. příčku. Kompletní Kiwi.com Index cen letecké dopravy pro rok 2017 je k dispozici zde: https://www.kiwi.com/stories/index-cen-letecke-dopravy-2017/czk/.

 

Zajímavé informace vyplývající z Indexu cen letecké dopravy 2017

Vnitrostátní lety

· Pro Rumunsko jsou dostupné nejlevnější vnitrostátní lety s nízkonákladovými aerolinkami za 74,86 Kč/100 km

· Pro Katar jsou dostupné nejdražší vnitrostátní lety s nízkonákladovými aerolinkami za 2 157,81 Kč/100 km

· Pro Brazílii jsou dostupné nejlevnější vnitrostátní lety s tradičními aerolinkami za 98,20 Kč/100 km

· Pro Chile jsou dostupné nejdražší vnitrostátní lety s tradičními aerolinkami za 3 748,66 Kč/100 km

 

Mezinárodní lety

· Pro Švédsko jsou dostupné nejlevnější mezinárodní lety s nízkonákladovými aerolinkami za 32,20 Kč/100 km

· Pro Spojené arabské emiráty jsou dostupné nejdražší mezinárodní lety s nízkonákladovými i tradičními aerolinkami za 957,09 Kč/100 km a 1 211,72 Kč/100 km

· Pro Litvu jsou dostupné nejlevnější mezinárodní lety s tradičními aerolinkami za 61,71 Kč/100 km

 

Sestavení Indexu cen letecké dopravy

Pořadí zemí v Indexu cen letecké dopravy vychází z analýzy nákladů více než jednoho milionu letů, u nichž se vypočítává průměrná cena krátkých a dálkových letů. Průměrné ceny pro nízkonákladové a tradiční aerolinky jsou evidovány odděleně pro lepší přehled rozdílných služeb a produktů. V některých případech — u méně frekventovaných leteckých tras, které operuje pouze jedna letecká společnost, jsou obě ve sloupcích uvedená čísla identická. Konečný index s přehledem všech zemí vznikl kombinací obou výsledných hodnot – nízkonákladových i tradičních aerolinek.

 

Výpočet průměrné ceny vnitrostátní přepravy či letů pro krátkou vzdálenost vychází z kalkulace průměrných cen letů z hlavního do pěti dalších velkých měst dané země, nebo do města v sousední zemi, které není vzdálené více než 1 000 km. Většina letů v této kategorii je do vzdálenosti 600 km, ale ve velkých zemích, jako je Rusko či Brazílie, se vzdálenost pohybovala mezi 900 až 1 100 km. Ceny mezinárodních nebo dálkových letů byly vypočítány z cest ze všech mezinárodních letišť v dané zemi až do pěti nejvýznamnějších mezinárodních leteckých uzlů. Všechny analyzované lety se vztahovaly ke stejnému dni (případně den před/po něm, pokud bylo nutno) v sezóně či mimo ni a v potaz se brala vždy stejná destinace a plán cesty. Zohledněné měnové kurzy jsou platné k 25. 4. 2017.