čtvrtek 28. září 2017 0:00

Nový systém pro pohodlné parkování v centru města má velkou budoucnost

Možná to budete znát sami, projíždíte přeplněným centrem Prahy a marně hledáte místo k zaparkování. Do toho vám jde hlava kolem z barevně označených zón Co na to teprve musí říkat řidiči, kteří po několikahodinové vyčerpávající cestě chtějí co nejrychleji, v klidu, poblíž svého hotelu a pokud možno za normální cenu zaparkovat? Dnes už to mají jednodušší díky unikátnímu systému parkování MR.PARKIT, který pohotově zareagoval na vznik parkovacích městských zón i stoupající poptávku v této oblasti.

Celý systém funguje tak, že si přes internet vyberete jednu ze 19 aktuálních garáží se stovkami parkovacích míst k stání v Praze, zadáte datum a čas příjezdu i odjezdu a své parkovací místo si zarezervujete jako hotelový pokoj. Když přijedete na místo, vrata od garáže si jednoduše otevřete zavoláním ze svého mobilního telefonu zaslané na vaše telefonní číslo, nebo vám v některých garážích v centru otevře recepce a bude asistovat při parkování..

 

Nejste tak nijak závislí na otevírací době garáží, nikomu nemusíte nahlašovat změnu času příjezdu, pokud se cestou zdržíte, a po celou dobu rezervace máte své garážové stání plně k dispozici. Že byl nápad trefou do černého, potvrzují po pouhých dvou letech už tisíce spokojených klientů a fakt, že MR.PARKIT se zařadil mezi největší poskytovatele parkování s rezervačním systémem v Praze.

 

„Problém s parkováním jsem často řešil sám v době před 9 lety, kdy jsem byl na studijním pobytu ve Švýcarsku, kam za mnou z Čech jezdila rodina a přátelé. Parkování na více dní v centru bylo jako ve většině evropských měst nejisté i finančně náročné,“ vypráví spolumajitel firmy MR.PARKIT Jaroslav Mach ml., kdy ho poprvé napadlo vymyslet systém parkování, který by zlepšil kvalitu služeb v této oblasti. V této době vznikly také i první návrhy systému a webových stránek. Ovšem ještě několik let trvalo, než se daly věci do pohybu. Navíc v té době by šlo celý systém jen stěží připravit po technické stránce.

 

Nejvíce času zabralo vymyslet technické řešení otevírání garáží

 

„Před lety nás oslovil známý, který měl volná místa v garáži v centru Prahy, a ta mu v podstatě ležela ladem. Začali jsme proto vymýšlet rezervační systém, díky kterému by si zájemci o parkování jednoduše otevřeli dveře od garáže sami a nebyli tak závislí na chodu recepce. Myšlenka propojení s mobilním telefonem nakonec nad ostatními technickými řešeními vyhrála, ovšem propojit systém s touto technologií nebylo vůbec jednoduché. V srpnu roku 2013 jsme ale konečně otevřeli první garáž ve Španělské ulici. V roce 2014 jsme přidali dalších 6 garáží a tento rok máme po celé Praze už celkem 14 garážových domů a stále rosteme,“ dodává.

 

Statistiky ukazují, že po otevření vrat a zaparkování auta klient garáž opouští v průměru za 3 minuty. Systém je tedy skutečně jednoduchý a uživatelsky přívětivý. Svou roli zde hraje i fakt, že parkování MR.PARKIT zajišťuje zejména v dobře dostupných garážích, kde se klienti nemusí proplétat složitou spletí pater a chodeb a své místo najdou snadno a rychle.

 

Máme spoutu pozitivních ohlasů a kladných hodnocení

 

„Jelikož je náš systém rezervací automatický a s klienty se osobně nesetkáme, o to větší důraz klademe na perfektní klientský servis a přátelský přístup. V případě jakýchkoliv problémů nebo dotazů se na nás mohou obrátit na nonstop telefonní lince. I když to nemáme v popisu práce, často klientům poradíme kam zajít do restaurace nebo za kulturou v přilehlém okolí,“ říká s úsměvem Tereza z dispečinku MR.PARKIT. „Domníváme se, že i to je jeden z důvodů, proč tak rychle rosteme. Mnoho řidičů k nám jezdí už na doporučení známých či přátel, kteří Prahu navštívili a parkovali u nás. Dostali jsme se také do mnoha cestovatelských diskusí. A to bez reklamy či vlastního přičinění. Spokojenost zákazníku a ústní doporučení prostě funguje nejlépe a šíří se rychle. Od řidičů máme na různých stránkách ať už facebook, maps.google,com či jiných velmi dobrou zpětnou vazbu, což nás velmi těší. . Často nám lidé volají, že na nás dostali tip od známého, aniž by věděli, jak náš systém funguje.“

 

Systém je výhodný pro majitele garáží

 

Systém nabízí mnoho výhod i pro majitele garáží. Majitel si sám určí, kolik míst ke stání chce do systému MR.PARKIT zařadit, přičemž tento počet lze průběžně navyšovat či snižovat. „Máme garáže, kde máme k dispozici několik desítek míst k parkování, jinde například jen míst deset. V tomto jsme naprosto variabilní,“ vysvětluje Mach. Celý systém je díky technologickému řešení také zcela transparentní.

 

Majitel garáže může do systému kdykoliv nahlížet a díky tomu má neustálý přehled, kolik u něj přes systém MR.PARKIT v daném měsíci parkovalo aut. „To je velká výhoda oproti běžným systémům, kdy majitelé mohou počet aut pouze odhadovat. Dalším bonusem je i skutečnost, že majitel garáže nemusí v podstatě nic řešit. Systém na otevírání dveří máme připravený a namontujeme ho velice rychle. Řešíme také veškerý zákaznický servis i následnou komunikaci s klienty. Se spoustou majitelů jsme tak v kontaktu jen jednou měsíčně při závěrečném vyúčtování. Stejně tak majitele garáží nijak neomezujeme v případě, když chtějí svá místa zpátky. Necháme jen doběhnout již zaplacené rezervace a místa jim uvolníme zpět.“

 

Pozitiva nového typu parkování si chválí i Češi

Velká část klientů MR.PARKIT jsou turisté ze zahraničí nebo zaměstnanci firem přijíždějící do Prahy na služební cestu. „Procentuálně ale postupem času statistika hodně mění a čím dále častěji našich služeb využívají i Češi,“ říká Mach. Cenově se garážové stání s MR.PARKIT dostává na úroveň či o něco nižší cenu než stání na ulici, pokud ale někdo plánuje s předstihem, může hodně ušetřit. „Ceny za parkování jsou variabilní dle obsazenosti garáží. V historickém centru Prahy můžete zaparkovat od 330 Kč, a mimo centrum přitom už od 140 Kč na den. Těšíme se proto, že kouzlo a výhody parkování s MR.PARKIT objeví ve větší mířevíce a více Čechů,“ uzavírá vyprávění spolumajitel firmy.

 

https://www.mrparkit.com/cz/