Apetit

čtvrtek, 12 leden 2023
Pavel Berky je mladý talentovaný kuchař, který pochází ze slovenské Rimavské Soboty. V roce 2020 se v soutěži MasterChef Česko umístil na třetím místě. Když Pavel odloží designovou zástěru, věnuje se módnímu návrhářství. Právě jídlo ho v tvorbě často inspiruje a tyto dvě činnosti rád kombinuje. Vznikají tak originální projekty propojující design a gastronomii. Pavel s oblibou využívá netradiční kombinování surovin. Pro pivní značku Zlatý Bažant proto připravil recepty na neotřelé  cukroví inspirované ležákem Zlatý Bažant. 
pondělí, 02 leden 2023
Pro návštěvy k ranní či odpolední kávě připravte Sakrajdu, tradiční staročeský pokrm, se kterým zaručeně uspějete. Závin na první pohled připomíná tradiční štrůdl, ale již při prvním soustu vás překvapí svou šťavnatostí, kterou mu dodává švestková náplň z povidel. Navíc v těstě nechybí perníkové koření, sladký med ani křupavé oříšky.
neděle, 18 prosinec 2022
Chuť není pouze výsadou aristokracie, dvorské kultury evropské, arabské nebo čínské minulosti, ani zcela novou záležitostí současných labužníků. V dějinách lidské společnosti patřil kalorický příjem mezi zcela zásadní téma. O to více si můžeme považovat doby dostatku, která rozvíjela i oblast gastronomie. A to i v otázkách lidové kultury, kam příprava pochutin, zcela jistě patří.
úterý, 22 listopad 2022
Pokrmy, které připravujeme pro určitá období roku mají svoje historické kořeny a tradice. Existuje dokonce celá kniha o dějinách chutí. V ní se autor snaží vypátrat například proč Evropané, jejichž kuchyně široce používala koření od dob Římské říše, s příchodem 19.století zcela tuto svou zálibu v koření opustila.
neděle, 20 listopad 2022
Známe to všichni. Lezavé ráno, kapky deště dopadající na parapet a ten skličující pocit, že dneska rozhodně není ten den, kdy chceme vstát, jít do práce, klepat se zimou na zastávce autobusu, pobíhat v dešti mezi schůzkami, zvládnout všechny domácí povinnosti a nemít prostor se na chvíli zastavit, natož se pořádně prohřát.
neděle, 13 listopad 2022
Obdobně jako je tomu u vánočních druhů cukroví i pro perník je více než typická vůně skořice, anýzu, badyánu, muškátového oříšku a samozřejmě hřebíčku. Navíc by měl být při každém soustu krásně vláčný a s chutí medu. Málokoho by však napadlo přidat do perníkové směsi koření navíc špetku pepře, která mu dodá ten správný ráz.
čtvrtek, 10 listopad 2022
Oranžově zbarvená zelenina, pro níž se najde místo ve spíži každé domácnosti, a to obzvláště v chladnějším období. Řeč je o mrkvi, která se sice na první pohled může jevit jako poněkud fádní, její využití v kuchyni je však mnohem širší, než jste si možná mysleli. Popusťte uzdu kreativitě a vyzkoušejte dobroty, které v podzimní kuchyni rozhodně najdou své místo!
čtvrtek, 10 listopad 2022
Jistě máte mezi víny svého favorita. Podle chuti každý pozná, co mu sedí. Do jaké rodiny vín ale váš oblíbený typ zapadá? Podívejte se na sedm základních kategorií a jejich zástupce. Možná si i zapamatujete pár zajímavých faktů, kterými nad skleničkou budete moct oslnit přátele nebo vaše rande.
středa, 09 listopad 2022
Francouzské pekařství PAUL vstoupilo na český trh na podzim roku 2008. V příštím roce tedy oslaví PAUL 15 let v České republice. K této příležitosti bude pro zákazníky připravená řada speciálních akcí, které bude pekařství postupně zveřejňovat.
úterý, 08 listopad 2022
Už je jasno, ročník 2022 bude na Svatomartinská vína rekordní, když jich od 11.11. zamíří na trh cca 2,35 milionů lahví. Celkem se můžeme těšit na 304 vín od 74 vinařů a vinařských firem. O definitivním nabídce letošních Svatomartinských vín rozhodli v Centru Excelence ve Valticích profesionální degustátoři, kteří posuzovali, zda mají přihlášená vína odpovídající kvalitu, a mohou tak známku Svatomartinské 2022 používat.