Až vytáhnete z trouby čerstvě upečený dort a jeho vůně prostoupí celou kuchyní, můžete jej po dokončení ozdobit malinami či jiným čerstvým ovocem. Ať už si mechový dezert o svátku lásky vychutnáte s šálkem čaje či dobrou kávou v rodinném kruhu nebo s přáteli, můžete mít jistotu, že jste s láskou zvolili výživnější alternativu v podobě kvalitní mouky.
Recept:
Ingredience
· 300 g hladké dortové / špaldové mouky
· 125 g čerstvého baby špenátu
· 3 vejce
· 150 g cukru krupice
· 175 ml řepkového oleje vhodného k pečení
· 1 kypřicí prášek
· kůra z ½ bio citronu a 1 polévková lžíce citronové šťávy
Na krém:
· 400 g smetany ke šlehání (31%)
· 500 g mascarpone
· 120 g moučkového cukru
· 1 g mleté vanilky
Postup
Vajíčka vyndejte z lednice alespoň 30 minut před přípravou těsta.
Začněte špenátovým korpusem: nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny, která je zárukou nadýchaného jemného korpusu. Mezitím v mixéru rozmixujte špenát a olej do hladké pasty. Nalijte špenátovou pastu do těsta a zapracujte. Nakonec zapracujte i špaldovou mouku a prášek do pečiva.
Dortovou formu o průměru 19 cm lehce vymažte máslem a důkladně vyložte pečicím papírem. Rozehřejte troubu na 170 °C. Pečte asi 45 minut a po upečení nechte zcela vychladnout.
Připravte si krém. Vyšlehejte smetanu s cukrem, poté přidejte vanilku a po lžících zapracujte mascarpone. Krém bude hladký a jemný. Korpus rozřízněte na třetiny, postupně skládejte a promazávejte vrstvou krému. Vrchní patro nadrobte na zbývající krém a utvořte mechový kopeček. Zdobte malinami nebo jiným drobným ovocem.