Bramborové těsto nabízí spoustu prostoru pro fantazii – snadno z něj připravíte třeba knedlíky, placky a také šišky. Právě tenhle neobyčejně obyčejný pokrm se v poslední době stále častěji objevuje i v nabídce vyhlášených restaurací. Šišky skvěle chutnají nasladko i naslano. Můžete je sypat mletým mákem smíchaným s cukrem, nastrouhaným perníkem nebo osmahnutou strouhankou. Ještě zajímavějšího výsledku ale dosáhnete, pokud hotový pokrm na závěr polijete přepuštěným máslem.
Suroviny:
500 g vařených brambor
300 g polohrubé mouky
3 vejce
sůl
Na posypání:
mletý mák, perník nebo strouhanka lehce osmahnutá na ghí
moučkový cukr
Na omaštění:
Ghí se skořicí a vanilkou
Postup:
1. Uvařené brambory necháme vychladnout. Pak je nastrouháme na jemném struhadle a zasypeme moukou.
2. Bramborovou směs osolíme, přidáme vejce a zpracujeme v hladké tužší těsto.
3. Těsto rozdělíme na tři díly a z těch pak ukrajujeme menší kousky. Z každého kousku nejprve vyválíme kuličku a z ní pak malou šišku. Hotové šišky pokládáme na pomoučněný vál nebo prkénko.
4. Do většího hrnce dáme vařit vodu, osolíme ji, a když je ve varu, šišky do ní vhodíme. Sledujeme, zda se některá nepřichytila u dna. Pokud ano, opatrně ji vařečkou odlepíme. Šišky vaříme asi 5 minut. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové.
5. Pak je scedíme, necháme okapat a vložíme na chvilku do mísy s trochou rozpuštěného ghí. Zlehka promícháme, aby se stejnoměrně obalily ghíčkem a nelepily se k sobě.
6. Šišky rozdělíme na talíře a sypeme podle chuti – buď mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, strouhaným perníkem nebo strouhankou osmahnutou na ghí. Poléváme je rozpuštěným skořicovým ghíčkem s vanilkou, které dodá pokrmu jemnou chuť a vůni.