úterý 15. březen 2022 0:00

Recept na větrník

Jeden z nejoblíbenějších dezertů v Česku, na který narazíte téměř v každé kavárně – ano, řeč je o větrnících. Pokud jste příznivci pečení a s radostí zkoušíte i náročnější recepty, pusťte se do přípravy. K dokonalosti chybí už jen lahodná káva. Dopřejte si proto k zákusku třeba prémiovou kávu L’OR a nechte se unášet dokonalým aroma i vytříbenou chutí.

Odpalované těsto:

 

125 g plnotučného mléka

125 g vody

110 g másla

150 g hladké mouky

300 g vajec

 

Krém:

1/2ks vanilkového lusku

436 g plnotučného mléka

120 g žloutků

87 g cukru krupice

35 g kukuřičného škrobu

30 g másla

 

Poleva:

cukrový fondán

voda

 

Mléko, vodu a máslo nakrájené na menší kousky dejte do hrnce a přiveďte k varu. Během varu vsypte celé množství mouky a za stálého míchání vařte na mírném ohni. Jakmile se na dně hrnce vytvoří světlý povlak, přendejte směs do mixéru a zlehka zamíchejte. Zchlaďte těsto na 45 °C a za stálého míchání přidávejte postupně vejce. Až budou všechna vejce vmíchaná do těsta, naplňte jím cukrářský sáček a na plech s pečicím papírem nastříkejte kolečka o průměru 6 cm. Plech vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 35 minut. Dejte vychladit a mezitím připravte krém.

 

Vanilkový lusk podélně rozřízněte nožem, vyškrábněte semínka, s celým luskem je dejte do hrnce s mlékem a zahřejte. Nechte pár minut vylouhovat, poté vanilkový lusk odstraňte. V míse smíchejte žloutky, cukr a škrob. Na směs nalijte vanilkové mléko a promíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřejte na teplotu 85 °C. Sundejte z plamene a vmíchejte máslo. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici úplně vychladnout. Poté krém naplňte do cukrářského sáčku.

 

Cukrový fondán zahřejte na teplotu maximálně 45 °C. Kdyby byl příliš hustý, zřeďte ho vodou. Větrníky vodorovně rozřízněte napůl a vršek namočte do fondánu. Na spodní část nastříkejte žloutkový krém a přiklopte vrchní půlkou.