středa 23. únor 2022 0:00

Brokolicové muffiny se šunkou a vejcem

V české kuchyni se brokolice zabydlela až ve 20. století. Je bohatá na draslík, vitamin C a sirné sloučeniny, u nichž se prokázalo preventivní působení proti rakovině. A v kombinaci se šunkou a vejcem navíc skvěle chutná.

6 porcí/15 min příprava/20 min pečení

SUROVINY

1 brokolice (500 g)

100 g libové vepřové šunky (ideálně 6 plátků)

6 vajec

čerstvě mletý černý pepř

špetka soli

 

POSTUP

1 Brokolici očistíme, zbavíme dřevnatých částí, důkladně propláchneme teplou vodou a rozdělenou na růžičky uvaříme v osolené vodě doměkka – kupovanou nejlépe kolem 15 minut v páře (případně 10 minut ve vodě), brokolici čerstvě sklizenou z vlastní zahrádky přibližně poloviční čas. Slijeme ji a vidličkou rozmačkáme na malé kousky.

 

2 Přichystáme si formičky na muffiny – musí být tak velké, aby se do nich kromě brokolice vešlo i vejce. Každou formičku vyložíme plátkem šunky, přidáme brokolici a vytvoříme jamku. Do jamky vyklepneme celé vejce.

 

 

3 Povrch každého muffinu dle chuti opepříme, umístíme na plech a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180 – 200 °C přibližně 20 minut. Muffiny jsou hotové, jakmile vejce dosáhne konzistence „volského oka“.

TIP:

Rozhodnete-li se připravit větší množství najednou, můžete šunku rozkrájet na kostičky, smíchat s brokolicí a vejci. Místo ve formičkách jídlo upečete na plechu vyloženém pečicím papírem a následně rozkrájíte na jednotlivé porc