pátek 3. prosinec 2021 0:00

Staročeská sakrajda s ghí provoní celou kuchyň

Pravou vánoční atmosféru pomůžou vytvořit i tradiční dobroty. Znáte třeba staročeskou sakrajdu? Tenhle perníkový závin s povidly a ořechy nesměl kdysi chybět na žádném vánočně prostřeném stole. My ale zkusíme zdravější variantu a máslo nahradíme ghí, čistým máselným tukem, který se nepřepaluje, a navíc krásně voní!

Všichni se snažíme méně mlsat a zdravěji jíst, ale vzdát se na Vánoce tradičních pochoutek, to by byla vážně škoda. Zkusme ale některé suroviny nahradit těmi zdravějšími. Mouku použít celozrnnou, ubrat cukr a jako tuk použít ghí – čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který se oproti běžným tukům nepřepaluje, protože má vysoký bod zápalu (250 °C), navíc skvěle chutná a má oříškovou vůni.

 

Recept: Staročeská sakrajda

 

Suroviny:

300 g hladké mouky

1 lžička sody

perníkové koření – nejlépe čerstvě natlučené (skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor)

200 g moučkového cukru

2 lžíce medu

1 vejce

70 g Ghí speciál skořice s vanilkou od Českého ghíčka

1 lžíce rumu

1 lžíce mléka

300 g švestkových povidel

200 g nasekaných vlašských ořechů

 

Postup:

1. V robotu s hnětačem připravíme těsto: mouku prosejeme, přidáme sodu, koření a cukr.

2. V jiné nádobě rozšleháme vejce, přidáme tekutý med, rozpuštěné skořicové ghíčko a rum. 3. Vypracujeme hladké těsto, pokud je příliš tuhé, přidáme trochu mléka.

4. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici přes noc odležet.

5. Druhý den těsto rozdělíme na dva díly, z nichž vyválíme dvě placky asi půl cm silné.

6. Potřeme je povidly a posypeme ořechy. Každou placku zabalíme jako závin a potřeme rozšlehaným vejcem.

7. Záviny otočíme na plechu spojem dolů a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, než zezlátnou.

8. Necháme je vychladnout a krájíme na plátky.