Případně se můžete vydat na farmářské trhy, kde ale ne všechna zelenina musí být nutně bio. Fakt, že se jedná o zeleninu pocházející z ekologického zemědělství, musí být prodejce schopen doložit certifikátem vydaným jednou ze čtyř kontrolních organizací. Bioprodukty dnes často seženete už i v nabídce supermarketů. Jen je důležité všímat si správného značení.
TIP: Zkuste vyrazit na eko farmu Bio Zahájí, kde na vás čeká spousta bio zeleniny a dalších dobrot! Více informací na biozahaji.cz.
Jak poznat bioprodukty?
Ke snadné orientaci zákazníků slouží označení biopotravin logy biolistu a biozebry. Jen takto označené výrobky jsou skutečně bio. Nakupovat bio výrobky má smysl, pro vás i pro přírodu, která je díky ekologickému zemědělství uchovávána pro další generace.
NÁŠ TIP: Září – Měsíc biopotravin
Využijte září k výletu na některou z lokálních farem. V rámci akce Poznejte svého farmáře můžete ochutnat a nakoupit si biopotraviny přímo na místě. Někteří zemědělci nabízejí i prohlídku farmy a hospodářských zvířat. Více informací najdete na www.mesicbiopotravin.cz.
Zapečený lilek s rajčaty a sýrem
1 střední bio lilek
2 bio rajčata
5 větviček bio tymiánu
100 g sýra v bio kvalitě
sůl dle chuti
bio oregano
bio bazalka na ozdobu
Lilek omyjeme,
nakrájíme na větší kolečka či plátky a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Každé kolečko lilku posypeme špetkou soli a necháme přibližně 20 minut vypotit. Dáme předehřát troubu na 180 °C. Mezitím nakrájíme rajčata a bylinky. Sýr nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme. Orosený lilek osušíme kuchyňskou utěrkou, poté na něj poklademe rajče, bylinky i sýr a dáme do trouby. Pečeme do zhnědnutí sýra, přibližně 30 minut, poté můžeme z trouby vyndat a podávat samostatně nebo ke kuskusu, rýži či těstovinám.
Krémová polévka z pečeného lilku s balkánským sýrem
4 bio lilky
70 g bio cibule
20 g bio česneku
70 g bio brambor (varný typ B)
100 ml bio olivového oleje
500 ml polotučného mléka v bio kvalitě
100 g bio balkánského sýra
bio pepř, sůl
na ozdobu bio tymián nebo rozmarýn
pečivo v bio kvalitě jako příloha
Lilky potřeme 2 lžícemi oleje, vložíme je do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut na 200°C. Částečně zchladlé lilky podélně rozřízneme na poloviny, lžící vyškrábneme dužninu do mísy a necháme ji vychladnout. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na centimetrové kostky. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přisypeme česnek, brambory a restujeme za stálého míchání 2 minuty. Přihodíme nakrájený lilek, osolíme, opepříme a promícháme.
Poté přilijeme mléko a 500 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Poté polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka. Během mixování přilijeme zbylý olivový olej. Případně dochutíme solí. Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem, ozdobíme tymiánem či rozmarýnem a doplníme na kostičky nakrájeným sýrem. Můžeme podávat s pečivem.
Jednoduchá lilková pomazánka
1-2 střední bio lilky
2 stroužky bio česneku
3 lžíce bio olivového oleje
sůl, bio pepř
bylinky podle chuti (bio bazalka nebo oregano)
bio rajčata na ozdobu
Lilek nakrájíme na malé kousky, dáme na pekáč a pečeme v troubě do změknutí. Poté jej vložíme do mísy, přidáme olivový olej a rozmixujeme. Vychladlou pomazánku osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek a dochutíme oblíbenými bylinkami. Na závěr rozetřeme na topinky nebo plátky chleba a ozdobíme rajčátky.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.