úterý 19. říjen 2021 0:00

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

S vývarem je to jako s bramborovým salátem, každý má ten svůj osvědčený recept, který se dědí generacemi napříč celou rodinou. To, co ale chuť a obsah vývaru opravdu udělá jedinečným, není po staletí střežený recept, ale výběr kvalitních surovin, ze kterých ho připravujete.

 

Jedině z ekofarmy

Kus hovězího masa, kořenová zelenina, koření a voda – na poctivý vývar není třeba více surovin, důležitý je však jejich původ. Zaručenou kvalitu hledejte u lokálních biofarmářů, kteří nabízejí sezónní potraviny, jež byly vyprodukovány v souladu s přírodou.

Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství se dozvíte na myjsmebio.cz.

 

Bioprodukty můžete zakoupit prostřednictvím faremních obchůdků, trhů ale i e-shopů. Pakliže bádáte, zda se některý nachází poblíž, můžete vyzkoušet interaktivní mapu na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Na pultech obchodů tyto produkty poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry.

 

Naše tipy: Pro zeleninu do zahradnictví Biozelenina Velehrad, pro maso na Farmu Rudimov

 

Pokud sháníte kvalitní zeleninou vhodnou pro váš dokonalý vývar, vydejte se například na Moravu. Místní zahradnictví Biozelenina Velehrad se nachází necelých 7 kilometrů od Uherského Hradiště v jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. Zaměřuje se výhradně na pěstování bio zeleniny a nabízí nespočet sezónních druhů, které když správně uskladníte, vám vydrží až do jara. Farma prodává také prostřednictvím e-shopu. Více informací najdete na stránkách biozelenina.eu.

 

Bez kvalitního masa není poctivého vývaru. A proto byste výběr toho správného kusu rozhodně neměli podcenit. Bio hovězí maso nabízí například ekologická Farma Rudimov, která se nachází v krásném podhůří Bílých Karpat. Objednávat můžete také přes faremní stránky. Více informací najdete na masozluky.cz.

 

Dokonalý vývar jen z těch nejlepších surovin

 

Základem poctivé polévky je bezpochyby maso. Hovězí vývar se připravuje zejména z kostí, rozhodně ale není k neprospěchu přidat navíc také kousek masa. Doporučujme volit hrudní, krk, plec, oháňku či žebra. Zeleninový základ tvoří mrkev, která vývaru dodá nasládlou chuť i barvu, dále celer a petržel. Přidat můžete i kus kedlubny nebo i bílou papriku. Pokud máte pastinák, zužitkujte ho také. Vývar se neobejde bez cibule i několika stroužků česneku – záleží ale na vás, jak moc pikantní máte rádi. Pokud použijete cibuli a česnek z ekologického zemědělství, nemusíte je vůbec loupat. Zapomenout byste neměli na koření, bez něj se rozhodně neobejdete. Na klasický vývar si připravte několik kuliček nového koření, celého pepře, špetku soli a také bobkový list nebo třeba libeček.

 

TIP: Maso nejprve krátce opečte

Hovězí doporučujeme nejprve půl hodiny péct v troubě asi na 180 stupňů, jedině tím dosáhnete toho nejlepšího výsledku a maso se bude krásně rozpadat. Mezitím si můžete připravit zeleninu. Cibuli očistěte a překrojte napůl, dále si připravte celé stroužky česneku, které můžete pro lepší chuť rozmáčknout. Celer, mrkev, petržel a další zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Upečené maso, zeleninu i koření vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Bez pokličky nechte polévku probublávat nejméně dvě a půl hodiny. Vznikající pěnu průběžně sbírejte naběračkou.

 

Čím déle, tím lépe

Vývar byste měli nechat tzv. táhnout, jedině tím dosáhnete poctivé chuti. A obecně platí, že čím déle ho necháte vařit, tím lepší bude výsledek. Takže se nebojte nechat vývar vařit na nižší teplotu klidně i celou noc. Směs následně proceďte přes husté sítko. Vývar můžete podávat s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou či játrovými knedlíčky. Zbylou tekutinu lze zamrazit pro pozdější využití.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.