pondělí 20. září 2021 0:00

Jemný celerový krém s brokolicí a semínky

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

A že nemáte tušení, jak jej při chystání oběda využít? Z celeru můžete připravit vskutku neobyčejné polévky, lahodné pyré místo tradiční bramborové kaše, ale také jej například upéct v troubě jako hranolky. Svou čerstvou nezaměnitelnou chutí vás pak oslní v osvěžujících salátech.

 

Jemný celerový krém s brokolicí a semínky

 

1 menší bio celer

½ bio brokolice

2 bio mrkve

1 bio cibule

3 stroužky bio česneku

1 bio smetana

hrst bio slunečnicových semínek

lžíce bio slunečnicového oleje

sůl, bio pepř

 

Na rozehřátém oleji osmažte nakrájenou cibulku. Jakmile získá barvu, přidejte pokrájený česnek. Společně chvíli opékejte a následně zalijte vodou (může být i vývar). Do ní pak vložte pokrájenou zeleninu na menší kostky – celer i mrkev a růžičky brokolice. Vše osolte, opepřete a společně vařte zhruba 20 minut, dokud kostky nezměknou. Mezitím si na pánvi na sucho opražte slunečnicová semínka. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem a přilijte necelý kelímek smetany na vaření. Společně krátce povařte a dochuťte. Krém podávejte s opraženými semínky, kapkou zbylé smetany a kousky čerstvé a nevařené brokolice.

 

Šťavnaté hovězí plátky s celerovo-bramborovým pyré

 

½ kg hovězí bio svíčkové (či jiného kousku bio hovězího)

lžička bio slunečnicového oleje

sůl

1 bio celer

2 bio brambory

1 sklenka bio mléka

lžíce bio másla

sůl

 

Hovězí steak vyndejte z lednice minimálně hodinu před jeho přípravou, aby získal pokojovou teplotu. Mezitím si dejte do osolené vody vařit pokrájený celer s bramborami. Jakmile jsou kousky zeleniny měkké, rozmačkejte je, přidejte máslo a trochu mléka. Vše umixujte, postupně přidávejte mléko, dokud vám nevznikne jemné pyré bez kousků. Dochuťte jej solí dle potřeby. Na pánvi si rozehřejte trošku oleje a zprudka opečte hovězí steak z každé strany zhruba 4 minuty, aby byl uvnitř krásně šťavnatý. Rozkrájejte jej na plátky, posolte a podávejte s celerovo-bramborovým pyré.

 

Osvěžující salát Waldorf

 

½ menšího bio celeru

2 bio jablka

hrst kuliček bio hroznového vína

1 bio jogurt

1 lžíce bio majonézy (může být i zakysaná smetana)

hrst bio vlašských ořechů

šťáva z bio citronu

sůl, bio cukr a bio pepř

 

Celer, jablka i víno rozkrájejte na tenké proužky a smíchejte s vlašskými ořechy. Vše přelijte zálivkou, kterou připravíte spojením jogurtu, majonézy, šťávou z citronu dle vaší chuti a dále dolaďte solí, cukrem a pepřem.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

 

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.