středa 8. září 2021 0:00

Buchtičky se šodó

Připravte si nesmrtelnou klasiku, která chutná dětem i dospělým. Poctivá česká jídla nyní zažívají renesanci. Použijete-li do nich kvalitní ingredience, povýšíte jejich chuť a jistě se stanou nedílnou součástí vašeho jídelníčku. My jsme vsadili na lahodné mléko z Mlékárny Klíč od rodinné farmy v jihomoravských Božicích
. Mléko pochází od červenostrakatých krav a vyznačuje se vysokým obsahem smetany a velkým zastoupením A2 kaseinu v mléčné bílkovině. Díky tomu má výjimečnou chuť a je lehce stravitelné. Farma Klíč získala v tomto roce za své mléko ocenění Regionální potravina v Jihomoravském kraji.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: * *

 

Ingredience:

100 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

100 g cukru krupice

1 vejce

15 g droždí

170 ml mléko

100 g máslo

sůl

 

Na krém:

250 ml mléka

100 ml smetany

50 g cukru krupice

½ vanilkového pudinku

na špičku nože vyškrábané vanilky

špetka soli

rum

 

Postup:

 

1. Mléko zahřejeme na pokojovou teplotu a nasypeme do něj 100 g cukru a všechno droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím smícháme oba druhy mouk, vejce a špetku soli. Přilejeme kvásek a pomalu hněteme, nejlépe v robotu. Přihazujeme malé kostičky másla a aspoň 10 minut mícháme, až je těsto krásně pružné a nelepivé. Poté necháme kynout 40 minut.

2. Vykynuté těsto znovu ručně propracujeme a krájíme z něho 15 g těžké kousky. Z těch uděláme kuličky, každou zvlášť namočíme do rozpuštěného másla a skládáme vedle sebe do vymazaného pekáče. Necháme ještě 20 minut nakynout.

3. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C zhruba 20 až 25 minut.

4. Po upečení můžeme buchtičky potřít zbylým rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.

5. Mléko a smetanu svaříme, přidáme cukr, vanilku, špetku soli a pudinkový prášek rozmíchaný ve studeném mléce. Pudink nám omáčku zahustí. Omáčku stále mícháme a vaříme přibližně 10 minut. Můžeme naředit mlékem. Podle chuti přilijeme rum.