Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: * *
Ingredience:
100 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vejce
15 g droždí
170 ml mléko
100 g máslo
sůl
Na krém:
250 ml mléka
100 ml smetany
50 g cukru krupice
½ vanilkového pudinku
na špičku nože vyškrábané vanilky
špetka soli
rum
Postup:
1. Mléko zahřejeme na pokojovou teplotu a nasypeme do něj 100 g cukru a všechno droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím smícháme oba druhy mouk, vejce a špetku soli. Přilejeme kvásek a pomalu hněteme, nejlépe v robotu. Přihazujeme malé kostičky másla a aspoň 10 minut mícháme, až je těsto krásně pružné a nelepivé. Poté necháme kynout 40 minut.
2. Vykynuté těsto znovu ručně propracujeme a krájíme z něho 15 g těžké kousky. Z těch uděláme kuličky, každou zvlášť namočíme do rozpuštěného másla a skládáme vedle sebe do vymazaného pekáče. Necháme ještě 20 minut nakynout.
3. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C zhruba 20 až 25 minut.
4. Po upečení můžeme buchtičky potřít zbylým rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.
5. Mléko a smetanu svaříme, přidáme cukr, vanilku, špetku soli a pudinkový prášek rozmíchaný ve studeném mléce. Pudink nám omáčku zahustí. Omáčku stále mícháme a vaříme přibližně 10 minut. Můžeme naředit mlékem. Podle chuti přilijeme rum.