úterý 17. srpen 2021 0:00

Ovocné tvarohové knedlíky za 20 minut

Kdo by se chtěl o prázdninách dlouho zdržovat u sporáku? Knedlíky z tvarohového těsta patří k těm nejrychlejším a zároveň nejoblíbenějším letním jídlům. A je jen na vás, jaké ovoce do nich ukryjete.

Tvarohové knedlíky plněné lesním ovocem

 

Suroviny na těsto: 2 měkké tvarohy (polotučné a balené v alobalu, ne ve vaničce – ty totiž obsahují příliš vody), 1 menší vejce, 150 g dětské krupičky (nebo polohrubé mouky), špetka soli

 

Na náplň: miska lesního ovoce (např. směs borůvek, malin, ostružin a lesních jahod)

 

Na vaření: 1,5 l vroucí vody a 1 lžíce soli

 

Na posyp a polevu: moučkový cukr, skořice a ghí

 

Postup: V míse promícháme tvarohy s vejcem, solí a polovinou dětské krupičky. Uhněteme tužší nelepivé těsto, které rozdělíme na vále posypaném trochou krupičky na čtyři díly. Z každého dílu vytvarujeme váleček o průměru 3 cm.

 

Dáme vařit vodu do většího hrnce a osolíme ji dvěma lžičkami soli.

 

Válečky nakrájíme na kousky dlouhé asi 3 cm, ze kterých tvoříme na vále malé placičky. Do nich zabalíme ovoce. U lesního ovoce a drobných plodů pokládáme jen menší množství náplně na střed placičky. Každý knedlík důkladně zabalíme, aby nikde nezůstala skulina, kterou by mohla vytéct šťáva nebo vyklouznout ovoce.

 

Knedlíky zavaříme do velmi vroucí vody, přitom je odebereme ode dna, aby se nepřilepily. Takto je necháme vařit na mírnějším ohni asi 8 minut.

 

Následně knedlíky vylovíme děrovanou naběračkou, přeložíme na mělký talíř a hned propíchneme vidličkou, aby mohla uniknout přebytečná pára.

 

Mezitím si na pánvičce rozpustíme ghí .

 

Knedlíky rozdělíme na talíře, porce posypeme moučkovým cukrem, poprášíme skořicí a přelijeme rozpuštěným ghí.