neděle 27. červen 2021 0:00

Plánujete letní party? Máme 3 tipy na osvěžující dezerty s lesním ovocem

Sezóna lesního ovoce je v plném proudu a byla by škoda ji maximálně nevyužít. Všichni víme, že jahody, maliny a borůvky chutnají skvěle samotné, ale parádu přitom udělají i v lehkých letních dezertech. Využijte čerstvé ovoce a připravte třeba nadýchané letní cupcakes. A pokud nechcete během parných dní rozpékat troubu, můžete si zkusit vykouzlit domácí tvarohovou zmrzlinu nebo nepečený cheesecake do skleničky.

Tvarohová zmrzlina

 

Suroviny na 15 porcí:

390 g zahuštěného kondenzované mléka

500 g tučného tvarohu

200 ml 40% smetany

1 Skořicový cukr 

2 lžíce rozpuštěného kokosového tuku

200 g čerstvých malin

50 g nesolených pistácií

 

Postup: Vyšlehejte smetanu se skořicovým cukrem. Tvaroh rozmíchejte se zahuštěným kondenzovaným mlékem a kokosovým tukem. Nakonec přimíchejte vyšlehanou smetanu. Do tvarohové části ručně zlehka zamíchejte maliny a celé nesolené pistácie. Formu si vyložte fólií a naplňte ji tvarohovou hmotou. Dejte zamrazit do druhého dne. Druhý den nechte zmrzlinu povolit, vyklepněte z formy a ozdobte malinami a pistáciemi.

 

Ovocné cupcakes

 

Suroviny na těsto 15 ks:

6 žloutků

100 g moučkového cukru

200 ml 33% smetany

60 g másla

1 Vanilkový cukr 

1 lžička pomerančové kůry 

½ lžičky kypřicího prášku do pečiva

100 g polohrubé mouky

80 g hladké mouky

200 g čerstvých malin a ostružin

Suroviny na malinový krém:

250 g mascarpone

130 g malinového Extra džemu 

250 ml 33% smetany

 

Postup: V misce vyšleháme žloutky, moučkový cukr, pomerančovou kůru a změklé máslo. V druhé míse vyšleháme smetanu s vanilkovým cukrem do tuhého krému. Šlehačku zlehka zamícháme do vyšlehaného másla a nakonec zapracujeme směs mouky a kypřicího prášku. Do hotového těsta zamícháme omyté ovoce (maliny, ostružiny, borůvky). Těsto lžící dávkujeme do papírových košíčků do 2/3 výšky košíčku. Pečeme na 170 °C 25 minut. Pokud si nebudeme jisti, že jsou muffiny upečené, píchneme špejlí do středu muffinu. Když bude špejle suchá, je muffin upečený.

 

Na krém vyšleháme smetanu s mascarpone a džem do tuhého krému. Zdobíme čerstvým ovocem.

 

Cheesecake do skleničky

 

Suroviny:

200 g čerstvých jahod

20 g Citronového cukru s citronovou kůrou 

1 Vanilkový cukr 

Šťáva z ½ citronu

70 g máslových sušenek

90 g rozpuštěného másla

250 g mascarpone nebo jiného smetanového sýra

½ plechovky neochuceného zahuštěného kondenzovaného mléka

½ čajové lžičky vanilkového aroma

 

Postup: Začneme tím, že si omyjeme jahody a odkrojíme stopky. Jahody nakrájíme na kostky a dáme do misky. Přidáme citronový cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu a necháme 15 minut odležet, až začnou jahody pouštět sladkou červenou šťávu. Jako další si připravíme sušenky. Rozdrtíme je v misce a smícháme je s rozpuštěným máslem, dokud nevznikne sypká, ale zároveň vláčná hmota. Jako poslední část si připravíme krém. Do mísy dáme mascarpone, zahuštěné kondenzované mléko a vanilkové aroma. Vše minutu rozmixujeme do středně husté hmoty. Skleničky začneme plnit tak, že na dno přijde krém, na něj rozdrcené sušenky a nakonec jahody. Opakujeme ještě jednou, takže nám ve skleničce vznikne šest vrstev. Dáme alespoň na hodinu do ledničky. Takovéto množství vystačí do 5–6 malých skleniček (cca 150ml).