středa 7. červenec 2021 0:00

Kuře s nádivkou na mnoho způsobů

Kuře patří k vyhledávaným jídlům a variací, jak si ho připravit, je nespočet. Mezi nejpopulárnější jarní pochutiny patří také nádivka, která se často připravuje jako alternativa k jehněčímu na velikonoční tabuli. Vyzkoušejte letos neotřelé recepty z jarních surovin a pozvedněte klasické pečené kuře na gurmánskou specialitu. Dbejte však na kvalitu masa i ostatních ingrediencí, ze kterých jídlo připravujete.

V období největších jarních svátku se nádivka těší velké oblibě. Peče se samostatně a nesmí v ní chybět zelené prvky, jako je kopřiva, špenát nebo čím dál více oblíbený medvědí česnek. Někteří přidávají také klobásu nebo uzené maso. Skvěle poslouží i samostatně nebo jako pečená varianta s kuřetem.

 

Vyrazte na bio farmu

Ovoce, zeleninu, maso i mléčné výrobky v bio kvalitě, podle sezónnosti, seženete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství, na trzích i v supermarketech pod označením logy biolistu nebo biozebry. Jedině správná loga zaručují, že se skutečně jedná o bio! Eko farmy nepoužívají žádnou chemii, průmyslová hnojiva ani postřiky a vše je pěstováno v souladu s přírodou.

 

Ekologické farmy nabízejí také bohatý výběr mas a kuřecí v něm také najdete. Chov bio kuřat je podřízen legislativě i welfare zásadám. Kuřata jsou chována pro ně přirozeným způsobem, tedy na čerstvém vzduchu a s dostatkem volného prostoru. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz. Nákupem nejen, že podpoříte farmáře a tím i místní ekonomiku, ale díky kratším distribučním cestám, také přírodu.

 

NÁŠ TIP: Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou

 

- 1 ks bio kuřete

- 1 ks bio cibule

- 2 lžíce bio másla pokojové teploty

- sůl

 

Na nádivku:

- 8 ks pečiva v bio kvalitě, doporučujeme bílé pečivo alespoň den staré

- 4 dcl bio mléka

- 3 ks bio vajec

- hrst bio slaniny

- hrst nasekané petrželové nati v bio kvalitě

- špetka muškátového oříšku

- sůl a pepř na dochucení

 

Kuře osolíme ze všech stran i zevnitř. Takto připravené jej vložíme do pekáče a připravíme si nádivku. Toustový chleba nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy. Do druhé mísy přidáme mléko a tři žloutky.

 

Vše promícháme pomocí metličky. Přidáme muškátový oříšek, promícháme. Poté si navlhčíme toustový chleba v mléce. Slaninu nasekáme na kostičky a promneme ji, aby se rozdělila. Přidáme do nádivky, opepříme a osolíme. Nyní nasekáme přiměřené množství petržele. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech opatrně vmícháme do nádivky. Takto připravenou nádivkou naplníme kuře. Aby neutekla, pomocí špejlí kuře uzavřeme. Můžeme použít také nit. Nyní si nakrájíme cibuli na měsíčky, přidáme ji do pekáče společně s máslem. Zalijeme troškou vody. Ze zbylé nádivky uděláme kuličky a přidáme ke kuřeti do pekáčku. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 90 minut. V průběhu pečení pravidelně podlévám