středa 23. červen 2021 0:00

Francouzský QUICHE s cheddarem a slaninou

Čekáte návštěvu a nevíte, čím ji pohostit? Nebo jste jenom dostali na něco chuť a přemýšlíte, co zobnout? Právě pro tyto situace můžete připravit jednoduchý recept oblíbeného kuchaře Petra Stupky na slaný francouzský koláč neboli quiche. V náplni najdete anglickou slaninu, smetanu, vejce, cheddar a cibuli. Použijte hrnec s horkovzdušnou troubou, např. Salente Ario.

Suroviny:

 

Těsto:

· 175 g hladké mouky

· 75 g másla

· 2 lžíce studené vody

· 1 lžička soli

 

Náplň:

· 250 g anglické slaniny

· 175 g cheddaru

· 1 cibule

· 4 vejce

· 250 ml smetany ke šlehání (31 %)

· Sůl

· Pepř

· Muškátový oříšek

 

Postup:

1) V misce si nejprve uděláme těsto z hladké mouky, povoleného másla, studené vody a soli.

2) Do vnitřního hrnce dáme na dno pečící papír. Pozor! Papír dejte jen ke dnu, maximálně do poloviny hrnce!

3) Na papíru rozprostřeme těsto, aby nám vznikl korpus.

4) Na pánvičce si osmažíme slaninku s cibulí, přebytečný vysmažený tuk slejeme. Směs naneseme na korpus.

5) V misce smícháme zbylé ingredience – cheddar, rozklepnutá vejce, smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti.

6) Vnitřní nádobu vložíme do hrnce a zavřeme víkem – troubou. Nastavíme program ručně na 22 minut při 180 stupních.

7) Po skončení programu opatrně sundáme víko, chňapkami vyndáme hrnec a koláč vyjmeme na talíř.

 

Kuřecí prsa na tymiánu s bramborami

 

Co uvařit o víkendu k obědu? Klasická otázka, která vás napadá nejspíše týden, co týden. Když nechcete strávit vařením celé dopoledne, ale přesto si chcete pochutnat na plnohodnotném pokrmu, můžete zkusit třeba kuřecí prsa provoněná tymiánem s bramborami od známého kuchaře Petra Stupky. Použijte hrnec s horkovzdušnou troubou, např. Salente Ario.

 

Suroviny:

· 500 g chlazených kuřecích prsou

· 200 g cibule

· 200 g mrkve

· 4 brambory

· 1 stroužek česneku

· 1 lžíce olivového oleje

· 1 odměrka vývaru (nejlépe kuřecího)

· 1 odměrka vína

· Sůl

· Bílý pepř

· Tymián

· Citrón

· Kostička másla

 

Postup:

1) Do hrnce s připravenou vnitřní nádobou nalijeme přibližně lžíci oleje, abychom pokryli celé dno hrnce. Zapneme program – Restování. Po chvilce se nám olej zahřeje a my můžeme orestovat na větší kusy nakrájená kuřecí prsa, které jsme osolili a opepřili.

2) Kousky masa vyndáme a výpek zalijeme vývarem a vínem, aby šel snáze seškrábnout ode dna. Necháme chvilku povařit.

3) Přisypeme na kostičky nakrájenou cibuli s mrkví, kterou jsme předtím očistili.

4) Okořeníme tymiánem, po chvilce opět vložíme kuřecí kousky.

5) Do košíku si připravím nakrájené brambory na plátky (silné cca 1 cm) a se stojánkem šikovně vložíme do hrnce. Zavřeme tlakové víko. Nastavíme program Drůbež na 15 minut.

6) Upustíme páru a opatrně hrnec otevřeme. Pomocí chňapek vyndáme košík se stojánkem, ve kterém se vařily brambory.

7) Z omáčky vyndáme hotové maso. Zapneme ještě program Restování.

8) Necháme omáčku chvilku zredukovat, poté jí zjemníme máslem a dochutíme citrónem. Dle potřeby dosolíme či opepříme.

9) Kuřecí prsa na talíři s bramborami vyskládáme a přelijeme omáčkou.