pondělí 26. duben 2021 0:00

Duben nabízí sezónní chutě. Zkuste tyto recepty

Dubnové recepty s sebou přinášejí zásadní otázku: má se ještě pokračovat v lehké jarní očistě? Odpověď je jednoduchá. Dopřávejte si to, po čem zrovna zatoužíte. My vám dodáme drobnou inspiraci a připomeneme suroviny, které jsou sezónní a mohou dělat dobře také vašemu trávení. V následujících receptech jsou ovšem stěžejní vybrané ingredience.

Jestliže jsou kvalitní, což poznáte mj. podle značek kvality (Klasa, Regionální potravina, Bio apod.), bude vám více chutnat. Vyzkoušejte s námi polévku ze zeleného chřestu, pečené ředkvičky s mátou a tymiánem, smaženku s uzeným kachním prsem a žemlovku z mazance.

 

Polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

 

Zelený chřest je už několik let v kurzu. To sice neznamená, že ho musíte nutně jíst, ale rozhodně stojí za to, na něj upozornit. Třeba právě naprosto delikátní záležitostí – chřestovou polévkou, provoněnou cibulí, česnekem a bílým vínem, kterou jsme zjemnili smetanou a posypali hoblinkami tvrdého ovčího sýru. Proč znovu zažívá zelený chřest renesanci? Snadno se s ním pracuje, skvěle chutná a navíc je velmi výživný. Za všechny jeho benefity jmenujme vysoký obsah kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 minut

Náročnost: *

 

Ingredience:

10 stonků zeleného chřestu

1 střední cibule

3 stroužky česneku

100 ml bílého suchého vína

500 ml zeleninového vývaru

200 ml smetany

50 g tvrdého ovčího sýru

50 g másla

cukr, sůl, pepř, čerstvý kopr

 

Postup:

1. Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky.

 

2. Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme.

 

3. Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou a vaříme cca 20 minut.

 

4. Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit.

 

5. Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.

 

Tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí.

 

Pečené ředkvičky s mátou a tymiánem

 

Chutnají vám ředkvičky, ale nějakým záhadným způsobem na ně pořád zapomínáte? Zkuste to prolomit právě teď a připravte si lehkou večeři nebo svačinu. Nakrájejte je na půlky, vložte je na plech a přidejte šťávu z citronu a olivový olej a dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Jakmile se dopečou, zasypejte je čerstvě nasekanou mátou. Proč byste neměli zapomínat právě na ředkvičky? Kromě obsahu řady vitaminů (E, D, C, B6, betakaroten aj.) a minerálů (sodík, železo, mangan aj.) mohou působit proti nadýmání a žaludečním obtížím. A hlavně si na nich pochutnáte.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40 minut

Náročnost: *

 

Ingredience:

300 g ředkviček

1 citron

50 ml olivového oleje

čerstvý tymián

čerstvá máta

sůl, černý pepř

 

1. Ředkvičky rozkrájíme na poloviny a vložíme do pekáče s pečicím papírem. Poté přidáme citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a nakonec posypeme lístky tymiánu.

 

2. Pekáč vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme cca 15 minut do měkka.

 

3. Nakonec ředkvičky posypeme čerstvě nasekanou mátou a můžeme podávat se slaným, měkkým tvarohem.

 

Tip: Věděli jste, že obecně u nás prospívá ovoci klima a půda jižních Čech a zelenině zase Polabí?