pondělí 22. březen 2021 0:00

Velikonoční Matcha Cheesecake a nepečený beránek

Zelená barva k Velikonocům neodmyslitelně patří. O této barvě se říká, že je symbolem jara, naděje i života. A momentálně se o svoje zdraví staráme více než kdy jindy. Naše starost by ale neměla spočívat jen v aktuálním posilování imunity. Přece jen nezdolné pevné zdraví je běh na dlouhou trať. Vše začíná především ve skladbě našeho jídelníčku a staré známé pořekadlo „jsme to, co jíme“ jednoduše platí.

NEPEČENÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

 

Mnozí si svátky jara bez beránka ani nedovedou představit. Co jej takhle vyzkoušet v RAW verzi, která je plná oříšků, švestek, máku, zkrátka která je lahodná a jen se po ní zapráší? Velikonoční beránek zasytí, potěší chuťové pohárky, a navíc dodá tu správnou energii! „Často jsou to právě dezerty, které jsou tím prvním krůčkem k odhodlání následně ochutnat i další typy raw jídel, než jsou ta sladká," přitakává Stanislav Petříček z bistRAWveg.

 

SUROVINY NA FORMU O VELIKOSTI 29 cm

 

KORPUS:

180 g kešu ořechů 170 g slunečnicového semínka 110 g sušeného kokosu 3 lžíce sirupu (agáve, čekanka, javorový, …) 2 lžíce roztaveného kakaového másla špetka mořské soli

1-2 lžíce vody (dle potřeby)

 

NÁPLŇ

245 g mletého máku 135 g sušených švestek 35 g rozinek 30 g datlí 3 lžíce sirupu (datlový, agáve, javorový, čekankový)

2 ks rozinky (na oči) 1 ks goji (na čumáček) stužka

Pro lepší stravitelnost, chuť a vstřebatelnost výživových látek ořechy a semínka předem namočíme do vody a následně usušíme při nízké teplotě. Ovoce používáme natural (nesířené) a jsou-li datle a švestky příliš suché, namočíme je před zpracováním na 30 min. do vody.

 

POSTUP:

V robotu s „S“ nožem zpracujeme suché suroviny na korpus na sypkou jemnou směs. Přidáme sladidlo a kakaové máslo a promícháme. Dle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody, aby byla směs mírně lepkavá.

 

205 g směsi odložíme stranou a zbytek vtlačíme do formy beránka s potravinářskou folií, abychom ho později pěkně vyklopili a dáme do

lednice chladit.

 

V mixéru rozmixuje vypeckované datle, švestky a sladidlo a stěrkou přendáme do mísy. Přidáme čerstvě umletý mák a náplň promícháme. Nakonec vmícháme rozinky. Naplníme korpus beránka a uzavřeme ho odloženou směsí na korpus. Beránka přikryjeme folií a dáme na 4 hodiny ztuhnout do lednice.

 

Před servírováním beránka vyklopíme z formy, postavíme na talíř, z rozinek a goji vytvoříme oči a čumáček. Okolo krku mu uvážeme mašli.

 

 

Velikonoční Matcha Cheesecake

 

Ingredience

TĚSTO:

· 200 g matcha sušenek

· 50 g másla ghí

 

KRÉM:

· 2x sýr Goldessa light

· 1x odtučněný tvaroh

· 1 bílek (žloutek nepřidáváme kvůli barvě)

· sladidlo

 

MATCHA KRÉM:

· 1 sáček Bio puding s Matcha Tea

· 5 lžic kokosového oleje

· 2 g Matcha Tea

· 100 g sýr Goldessa light

 

Postup

TĚSTO:

1. Sušenky nejprve rozemeleme v domácím robotu (nebo v pytlíku válečkem).

2. Přidáme změklé máslo.

3. Vypracujeme těsto, které natlačíme do malé formy vyložené pečícím papírem.

4. Dáme do lednice ztuhnout.

 

KRÉM:

1. Sýry, tvaroh a sladidlo společně rozmixujeme v hladký krém.

2. Přidáme bílek a pořádně zamícháme.

3. Krémovou směs nalijeme na korpus a pečeme na vodní lázni cca 40 minut na 170 °C (dle vaší zkušenosti s troubou).

 

MATCHA KRÉM:

1. Matcha puding uvaříme dle návodu.

2. Dáme vychladit do lednice.

3. Poté přidáme Goldessu, kokosový olej a pytlíček Matcha Tea, a tyčovým mixérem rozmixujeme v hladký krém.

4. Ten naneseme na vychladlý dort a dáme opět do lednice na několik hodin, nejlépe přes noc.

 

Velikonoční Matchánek ze směsi na pečení

 

Tradiční beránek v zeleném hávu. Vyzkoušejte tyhle Velikonoce něco nového a neokoukaného – upečte si Velikonočního Matchánka!

 

Ingredience · Matcha Tea směs na pečení

· 250 g másla

· 4 vejce

· 2 sáčky vanilkového cukru

· půl sáčku prášku do pečiva

· 250 g netučného měkkého tvarohu

 

Postup

1. Máslo rozehřejeme a smícháme s ostatními ingrediencemi.

2. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

3. Bránka naplníme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 40–45 minut.

4. Beránka můžeme posypat moučkovým cukrem, polít bílou čokoládou a posypat trochou matcha, nebo dozdobit podle vlastních zvyklostí.