úterý 9. březen 2021 0:00

Pečená mrkev se slaným tvarohem

Co dělat, když se vám doma nahromadí třeba kilo mrkve? Zkuste si ji připravit třeba na slaný způsob. Nabízíme vám netradiční recept plný nejen této oranžové kořenové zeleniny, ale i poctivého tvarohu, ořechů, semínek a bylinek. Dokonce do něj můžete zapracovat také samotnou nať.

To je výzva! Ale nemějte strach, pokrm chutná naprosto dokonale, a navíc ho zvládne připravit naprostý začátečník. Lehký oběd nebo večeře vašemu organismu mj. doplní bílkoviny, podpoří jeho trávení a imunitu.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: *

 

Ingredience: 800 g mrkve s natí 2 vaničky tučného tvarohu 30 g vlašských ořechů 30 g slunečnicových semínek 1 lžíce medu 2 lžíce jablečného octa 4 lžíce olivového oleje 1/2 stroužku česneku 1 svazek tymiánu sůl, pepř

 

Postup:

 

1. Mrkev očistěte a zbavte natě. Nejpěknější nať dejte stranou, dobře očistěte a asi jednu hrst nahrubo nasekejte. Vlašské ořechy a slunečnicová semínka nasucho opražte na pánvi a nasekejte.

2. Mrkev spolu s tymiánem a rozmačkaným česnekem dejte na plech a potřete trochou oleje, osolte a zlehka pocukrujte. Dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 40 minut.

3. Tvaroh v misce výrazně osolte a promíchejte. Pečenou mrkev dejte do mísy. Zakápněte zbylým olejem. Přidejte med, ocet, vlašské ořechy a slunečnicová semínka. Nakonec přidejte nasekanou mrkvovou nať. Promíchejte a servírujte spolu se soleným tvarohem.