Glazovaný losos s mangoldem
Ingredience:
700 g filetu z lososa 1 lžíce olivového oleje
1 šalotka
2 lžíce octa z červeného vína 2 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce třtinového cukru
400 g mangoldu nebo směsi listových salátů
1 citron
2 lžíce konopných semínek
špetka soli
špetka mletého černého pepře
Postup:
Nejprve jemně opečeme konopná semínka na suché rozpálené pánvi a vysypeme je do misky. Poté na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, do které vhodíme nakrájenou šalotku. Opékáme ji asi 3 minuty. Do nadrobno nakrájené šalotky vmícháme ocet z červeného vína a směs promícháme. Přidáme cukr s hořčicí. Dokud se vše dokonale nespojí, mícháme. Ochutíme solí a pepřem. Glazé přelijeme do nádoby, kterou můžeme vzduchotěsně uzavřít, a vložíme do lednice na 30–60 minut k odležení.
Filety osolíme, opepříme a potřeme je z obou stran polovinou připraveného glazé. Na předehřáté pánvičce smažíme lososa na středním plameni asi 5–10 minut. Mangold nebo směs listových salátů jemně spaříme a servírujeme spolu s lososem. Ruby posypeme konopnými semínky a pokapeme glazé. Rybu můžeme dochutit citronem.
Sněhová srdíčka Pavlova
Ingredience:
6 ks bílku
210 g cukru krupice 1 ks cukru s mandlovou příchutí Vitana 150 g cukru moučka
50 g rybízového džemu
1 lžička mletého zázvoru
500 ml smetany ke šlehání
2 ks ztužovače šlehačky
Postup:
Bílky, cukr krupice a cukr s mandlovou příchutí našleháme v pevný sníh, přimícháme moučkový cukr, zázvor a rybízový džem. Pomocí cukrářského sáčku sníh nastříkáme do tvaru srdce na pečicí papír a sušíme při 100 stupních cca jednu hodinu. Po upečení stříkáme šlehačkou se ztužovačem a slepíme.
Energizující kakao
3 lžíce kakaa 100 g hořké čokolády
500 ml plnotučného mléka
1 ks vanilkového cukru
150 ml smetany ke šlehání
špetka mleté skořice
špetka mletého chilli
Postup:
Do rendlíku nalijeme mléko, nasypeme cukr, chilli, rozlámanou čokoládu, kakao a za stálého míchání na středním plameni povaříme zhruba 10 minut. Následně si vyšleháme smetanu do tuha. Jen co je kakao v rendlíku hotové, nalijeme ho do ¾ hrnečku. Pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku na kakao v hrnku nazdobíme šlehačku, kterou zlehka posypeme skořicí.
Tip navíc:
Pokud chcete drahou polovičku kromě nabitého kakaa potěšit kompletní snídaní, sáhněte při pondělku po směsi na lívanečky. Mají ideální konzistenci, chuť a jsou hotové do pár minut.