pátek 5. únor 2021 0:00

Na Hromnice o hodinu více a s palačinkou v ruce!

La Chandeleur po našem Hromnice neboli svěcení svící je svátek, který se slaví 2. února, málo kdo však ví, že je zároveň vynikající příležitostí k vytvoření pořádné kupy palačinek. Právě tento den se totiž ve Francii připravují snad v každé rodině tenoučké sladké palačinky, crêpes.

Ty symbolizují svým tvarem a zlatavou barvou slunce a jsou s nimi spojeny různé tradice – říká se, že ten, komu se podaří obrátit palačinku jednou rukou, zatímco ve druhé drží minci, má po celý rok zaručeno bohatství a štěstí.

 

Ve Francii jsou na svátek Hromnic tradičním pokrmem palačinky, které symbolizují slunce a přivolávají a vítají nadcházející jaro. Zatímco u nás v Česku preferujeme palačinky s marmeládou nebo oříškovým krémem, Francouzi si pochutnávají na crêpes pouze s krupicovým cukrem a citrónem.

 

Uspořádejte si v rodinném kruhu palačinkový den a zasoutěžte si společně o vytvoření té nejlepší a nejoriginálnější palačinky. Aby palačinky byly hračka a nepřipalovaly se, představuje značka Tefal revoluční novinku, pánve nové generace G6.

 

Vyzkoušejte palačinkovou pánev Tefal Unlimited (G2553802) a usmažte si chutné palačinky. Dozlatova opečené bez nutnosti přidaného oleje nebo tuku. Nový nepřilnavý povrch Titanium Anti–Scratch je až šestkrát odolnější proti poškrábání a dno je kompatibilní se všemi varnými deskami. Když pánev dosáhne ideální teploty pro smažení, indikátor Thermo–Signal, známé červené kolečko uprostřed pánve, nově v designu přesýpacích hodin, se jasně rozsvítí. Tím značí, že pánev dosáhla dokonalé teploty pro smažení. Dno Thermo–Fusion se extrémně rychle ohřívá a tím zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla k perfektnímu smažení. Díky nepřilnavému povrchu je vaření pohodlné a čištění velmi rychlé.

 

Doporučená cena: 1 179 Kč / 41,90 EUR / 15 990 HUF

 

Značka Tefal s hrdostí představuje novou řadu kuchyňského nádobí s odolností vůči extrémním podmínkám — takže v kuchyni s nimi budete připravovat pokrmy jako správný šéfkuchař. Úprava proti poškrábání, nepřilnavost a odolnost, to je ta správná volba pánve, se kterou poznáte rozdíl.

 

· Nový nepřilnavý povrch TITANIUM ANTI–SCRATCH s vynikající nepřilnavostí a odolností proti poškrábání

· Známé červené kolečko THERMO–SIGNAL v novém designu přesýpacích hodin – počkejte si na perfektní teplotu

· Nový THERMO–FUSION – o 2 cm větší dno pro rychlejší ohřev a zároveň rovnoměrné vaření, kompatibilní se všemi varnými deskami

www.homeandcook.cz www.homeandcook.sk

 

Palačinky podle šéfkuchaře Ondry Slaniny

 

Suroviny

· 250 ml mléka


· 2 vejce


· 160−200 g polohrubé mouky


· špetka soli a cukru


· 30 ml oleje

 

Náplň

· 250 g tučného tvarohu

· 2 vanilkové cukry

· 50 g krupicového cukru

· 30 g rozinek

· 100 g jahodové marmelády

· 200 g jahod

 

Z mléka, vajec, mouky, soli, cukru a oleje připravíme hladké těsto. Rozpálíme palačinkovou pánev a postupně upečeme palačinky. Hotové potřeme marmeládou a tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem a rozinkami. Složíme či srolujeme a doplníme jahodami.

Více na Blog Tefal – Jak na rychlé a výborné palačinky

 

Pokud nemáte chuť zrovna na palačinky, nezoufejte. Další vynikající recepty od šéfkuchaře Ondřeje Slaniny, najdete v nové kuchařce Adéla ještě nevečeřela, kterou napsal Ondřej společně se stand–up komičkou Adélou Elbel. Přibrali si do party řadu kuchyňských pomocníků a připravili v nich jednoduché a zaručeně chutné rodinné recepty. Komiksovou kuchařku Adéla ještě nevečeřela seženete u všech dobrých knihkupců.