čtvrtek 10. prosinec 2020 0:00

Jogurtová polévka s pečeným lilkem

Rok se s rokem sešel a brzy budou zase Vánoce. Přestože mohou být letos trochu jiné než obvykle, nenechte se o ně ochudit. Abyste se naladili na tu správnou atmosféru, provoňte váš domov lahodnými recepty. Nabízíme linecké s kdoulovým džemem, tolik oblíbenou vánočku, tradičního staročeského kubu s africkým sumečkem a také něco lehčího v podobě jogurtové polévky s pečeným lilkem.

Aby se vám pokrmy co nejvíce povedly, přidejte kromě lásky také suroviny z vašeho kraje. Ty nejlepší z nich mají na obalu logo Regionální potravina.

 

Jogurtová polévka s pečeným lilkem

 

V zimním období si více než jindy pochutnáme rádi na nějaké vydatné polévce. Už jste do ní zkusili dát bílý jogurt z kozího mléka? Při jeho zapracování musíte být trpěliví, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to! Je třeba ovšem vybrat nějaký kvalitní, což rozhodně můžeme tvrdit o letošním vítězi Jihočeského kraje v soutěži Regionální potravina, Farmářském kozím jogurtu bílém Nubijka od Jany Drobilové Holcové z Farmy v Marinkách. Jogurt zraje v kelímku a je vyroben z plnotučného nestandardizovaného mléka Anglonubijských koz.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

Ingredience:

4 lžíce oleje

1 velká cibule, nakrájená na čtvrtky

1 půlka celeru, nakrájeného na čtvrtky

2 mrkve, nakrájené na půl

2 ks bobkového listu

5 ks celého pepře

50 g rýže

30 g hladkolisté petržele

20 g kopru

1 kg lilku

400 g FARMÁŘSKÝ KOZÍ JOGURT BÍLÝ NUBIJKA od Jany Drobilové Holcové

2 stroužky česneku

1 vejce

1 citron

 

 

Postup:

1. Troubu si předehřejeme na 170 °C. Lilek propícháme všude po stranách nožem a dáme do trouby na cca hodinu, dokud není měkký. Lilek necháme vychladnout.

2. Založíme si vývar. Do hrnce dáme cibuli, mrkev, celer, bobkový list, pepř a litr a půl vody. Necháme zavařit a pomalu táhneme 30 min. Vývar scedíme.

3. Do vývaru nasypeme rýži a uvaříme ji do měkka.

4. Lilek rozřízneme napůl a vydlabeme střed, půlku lilkové směsi přidáme do vývaru a vše rozmixujeme do hladka.

5. Ve velké míse smícháme vejce, jogurt a prolisovaný česnek. Přidáme naběračku polévky a prošleháme. Postupujeme stejně, dokud nespotřebujeme polovinu polévky. Je důležité přidávat polévku po malých částech, aby se jogurt nesrazil.

6. Ohřátý jogurt nalijeme do rendlíku ke zbývající polévce a zamícháme a dochutíme solí a pepřem.

7. Druhou polovinu lilku rozmačkáme vidličkou a dochutíme solí, pepřem, citronovou kůrou, šťávou a přidáme nasekané bylinky.

8. Polévku ještě prohřejeme na mírném ohni, polévka se nesmí vařit. Při servírování dáme lilek doprostřed talíře a zalijeme polévkou.

 

Linecké s kdoulovým džemem

 

Málokdo si dovede představit Vánoce bez lineckého cukroví, které je jedním z nejoblíbenějších. Pokud ho chcete mít opravdu „vymazlené“, nesmí chybět v těstu voňavé máslo a na potření kvalitní marmeláda nebo džem plný ovoce. Zkuste si letos toto klasické cukroví ozvláštnit něčím novým, například Znojemským kdoulovým extra džemem od Ing. Zuzany Boudové a rodinné firmy Bouda 1883 – Originál ze Znojma, která má více než stoletou tradici. Netradiční džem je natolik kvalitní, že si letos vysloužil prestižní ocenění Regionální potravina v kraji Jihomoravském.

 

Počet porcí: 1 dávka

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: *

Ingredience:

250 g másla

2 žloutky

150 g cukru moučka

1 balíček vanilkového cukru

350 g hladké mouky

1 citron

10 g mletého badyánu 200 g ZNOJEMSKÉ KDOULE EXTRA DŽEM od Ing. Zuzany Boudové

 

Postup:

1. Smícháme máslo, žloutky, vanilkový cukr, mouku, kůru z citronu a 120 g cukru. Uděláme těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici hodinu odležet.

2. Uděláme si badyánový cukr. Smícháme cukr a mletý badyán.

3. Troubu si zapneme na 170 °C. Těsto si vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrájíme tvar, jaký chceme.

4. Pečeme cca 10–15 min. do růžova.

5. Necháme vychladnout a potřeme džemem a posypeme cukrem.

 

Vánočka

 

Co rozhoduje o tom, zda bude vánočka nádherně vláčná, že se vám bude rozplývat na jazyku? Kromě množství másla rozhodně kvalitní mouka! Pro dokonalou konzistenci těsta jsme v našem receptu zkombinovali polohrubou a hladkou. Navíc jsme vyzkoušeli letošního vítěze Regionální potraviny v Olomouckém kraji, pšeničnou mouku hladkou světlou od MJM agro a. s. Mouka je vyráběná z pšenice z regionu Haná. Nechte si chutnat, protože vánočka z oceněné mouky rozhodně stojí za hřích.

 

Počet porcí: 1 ks

Doba přípravy: 120 minut

Náročnost: **

Ingredience: 230 g PŠENIČNÁ MOUKA HLADKÁ SVĚTLÁ od MJM agro, a. s.

100 g polohrubé mouky

20g droždí

115 ml vlažného mléka

60 g cukru

8 g vanilkového cukru

70 g měkkého másla

kůra z jednoho citronu

1 vejce

35 g rozinek

20 ml jablečného octa

1 panák rumu

50 g mandlí (plátky)

 

Postup:

1. Jako první si založíme omládek. Smícháme 40 g hladké mouky, 40 g polohrubé, 80 ml mléka a droždí. Uděláme těstíčko. a necháme ho kynout na teple a přikryjeme ho, aby nám neokoralo, na cca 30 min.

2. Mezitím si dáme do rendlíku rozinky, 20 ml vody, ocet, rum a pomalu vaříme, dokud se nevyvaří tekutina. Vychladíme.

3. Do omládku přidáme zbytek obou mouk, mléko, cukry, špetku soli, máslo, citronovou kůru, vejce, rozinky, 35 g mandlí a uděláme těsto.

4. Těsto necháme ještě 30 min. nakynout.

5. Těsto rozdělíme na 6 dílů po 100 g.

6. Uděláme koule a z koulí prameny cca 30 cm.

7. Zapleteme vánočku a necháme na plechu s pečicím papírem hodinu kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

8. Pečeme 160 stupňů 40–50 min.

 

Africký sumeček a houbový Kuba

 

Kdo miluje houby, nejspíše neodolá tradičnímu staročeskému štědrovečernímu pokrmu, nazvanému houbový Kuba. A protože k vánoční večeři bezpochyby patří ryba, doplnili jsme ho o afrického sumečka. Kde chovají jedny z nejlepších u nás? Na Vysočině, konkrétně v Zemědělském družstvu Hrotovice. Chov sumečka afrického zahájili v roce 2019. Můžete zakoupit přímo filety, které jsou baleny vakuově bez obsahu přídatných látek. V mase nenajdete žádné kosti. Jeho skvělá kvalita byla navíc oceněna Regionální potravinou za Kraj Vysočina.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

Ingredience: 1 kg SUMEČEK AFRICKÝ – FILET S KŮŽÍ od Zemědělské družstvo Hrotovice, družstvo

50 g hořčice

30 g hladké mouky

250 g krup

50 g sušených hub

1 cibule

2 stroužky česneku

30 g másla

1 lžíce nakrájeného kopru

 

Postup:

1. Sušené houby zalijeme litrem vody a přivedeme k varu.

2. Vaříme na mírném ohni 10 min. Vývar scedíme.

3. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na oleji, aby změkla. Přidáme prolisovaný česnek a minutu mícháme. Přidáme kroupy a zalejeme vývarem. Vaříme kroupy do měkka. Když jsou kroupy měkké, vývar vyvaříme, stáhneme z ohně, přidáme houby z vývaru, máslo, kopr. Zamícháme a dochutíme solí, pepřem a hořčicí.

4. Sumečka nasolíme z obou stran, stranu bez kůže potřeme hořčicí a posypeme moukou.

5. Rozpálíme si pánev, přidáme olej, položíme rybu kůží dolů. Oheň stáhneme a pomalu opékáme cca 4 min. Přidáme lžíci másla a rybu přeléváme máslem, dokud není hotová.

 

 

O značce Regionální potravina

Již jedenáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 500 výrobků od více než 350 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.