úterý 24. listopad 2020 0:00

Lilkové lasagne

Vyzkoušejte špagetovou dýni, která skvěle nahradí kdejakou těstovinu. Příprava není vůbec složitá. Dýni stačí rozpůlit, zbavit semínek a upéct doměkka. Prohrábnutím vidličkou pak budete mít chutné dýňové špagety, které se skvěle hodí i jako náhrada nudlí do polévky. Nemusíte se ničeho bát. Chuť polévky téměř neovlivní, tento druh tykve je totiž méně výrazný než výše zmíněné odrůdy.

Náš tip: Lilkové lasagne

 

Ingredience:

- 1 velký bio lilek

- 1 střední bio mrkev

- 1 bio červená cibule

- 1 bio česnek

- 500 g bio rajčat

- 2 ks bio mozzarelly

- čerstvá bazalka v biokvalitě

- bio parmezán

- bio panenský olivový olej

- bio javorový sirup na dochucení

- sůl

- pepř

 

Lilek nakrájejte na tenké dlouhé plátky a rozprostřete na dřevěné prkénko. Osolte a nechte vypotit. Po 20 minutách utřete papírovou utěrkou. Mezitím začněte s přípravou omáčky. Očištěná rajčata spařte horkou vodou, oloupejte slupku a nakrájejte je na malé kostičky. Na pánev nalijte olivový olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli a mrkev.

 

Když má vše zlatavou barvu, přidejte prolisovaný česnek dle chuti a rajčata. Osolte, opepřete a přidejte nakrájenou bazalku. Můžete případně dosladit sirupem. Směs duste asi 10 minut. Mezitím připravte pekáč, do nějž vyskládejte lilek a na něj plátky mozzarelly. Polijte připravenou omáčkou a posypejte čerstvou bazalkou. Střídáním vrstev pokračujte, dokud nenaplníte celý pekáč. Poslední vrstvou by měl být sýr. Takto připravené lasagne zapečte asi 30 minut v troubě na 180 °C. Hotové jídlo ozdobte bazalkou.